НГШ затвердив Доктрину з вивчення та впровадження досвіду

Доктрина з вивчення та впровадження досвіду

Начальник Генштабу ЗС України, наказом № 56 від 15.07.2020 року, затвердив Доктрину з вивчення та впровадження досвіду у ЗСУ, як це прийнято в арміях країн-членів НАТО.

Доктрина визначає порядок організації вивчення та впровадження досвіду у Збройних Силах України, а також роль органів військового управління, командирів (начальників) всіх рівнів щодо організації вивчення та впровадження досвіду у ЗС України.

Згідно з документом командири мають здійснювати аналіз проведених дій та готувати відповідні звіти (донесення), які надсилаються до вищого органу військового управління за підпорядкованістю, та використовуються як основа для аналізу проведених дій (підбиття підсумків) командувачами (командирами, начальниками) за результатами роботи.

Зазначається, що під час аналізу важливе значення має показ творчого, ініціативного вирішення завдань, особливо з нових питань воєнного мистецтва, порівняння результатів вирішення завдань командирами і органами військового управління (штабами).

Доктрина застосовуватиметься до 30 грудня 2020 року в якості тимчасової інструкції, після чого, «з урахуванням результатів апробації» Головне управління доктрин та підготовки ЗС України, має розробити інструкцію, що діятиме на постійній основі.

Повний текст Доктрини доступний в електронній бібліотеці Ukrainian Military Pages »»

Доктрина з вивчення та впровадження досвіду Доктрина з вивчення та впровадження досвіду Доктрина з вивчення та впровадження досвіду

Розробники Доктрини зазначають, що вивчення та впровадження досвіду підготовки і застосування ЗС України здійснюється з метою виявлення закономірностей та тенденцій розвитку воєнного мистецтва, практики воєнних дій і вироблення рекомендацій командирам (начальникам) щодо розвитку ЗСУ, інших складових сил оборони держави, удосконалення порядку їх об'єднаної підготовки та проведення об'єднаних операцій (бойових дій).

У першу чергу це стосується впровадження змін у діяльність ЗС України для покращення (нарощування) об'єднаних спроможностей сил безпеки і оборони держави шляхом:

  • удосконалення доктринальних та інших керівних документів з планування і застосування військ (сил) в операціях (бойових діях), організації та проведення підготовки, всебічного забезпечення військ (сил) тощо;
  • використання досвіду в системі військової освіти для вдосконалення навченості, бойової діяльності (під час застосування) та організації всебічного забезпечення (модернізації та розробки новітніх зразків ОВТ, екіпірування тощо).

З метою підвищення існуючих спроможностей та ефективності процесу вивчення і впровадження досвіду у ЗС України з урахуванням базових підходів Північноатлантичного Альянсу, на основі попередньої Системи узагальнення і поширення досвіду формується перспективна Система вивчення та впровадження досвіду.

Це дасть змогу використовувати переваги та досягнення Системи вивчення і впровадження досвіду об'єднаних збройних сил НАТО, а також забезпечити сумісність військових формувань ЗС України під час проведення операцій під егідою Альянсу.