Ярославський пропонує мільярд для Харківського авіазаводу

Ярославський пропонує мільярд для Харківського авіазаводу

Власник DCH Group Олександр Ярославський заявив про готовність інвестувати 1 млрд доларів у ДП «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» (ХДАВП, раніше ХАЗ).

Про це йдеться в офіційній заяві власника і президента DCH Олександра Ярославського.

Мені як харків'янину небайдужа доля Харківського авіазаводу – гордості нашого міста.

Одними реорганізаціями і перестановками реального відродження підприємства домогтися неможливо. Планами ситий не будеш, колективу ХАЗ потрібні зарплати і гарантії збереження робочих місць, незалежно від того, хто і як їх дасть. А значить, заводу необхідна реальна підтримка держави і значні приватні інвестиції.

Група DCH готова взяти відповідальність за відновлення флагмана вітчизняного авіабудування та залучити $ 1 млрд. На відновлення ХАЗ. З цієї суми $100 млн підуть на виплату боргів; $500 млн на добудову літаків, виробництво яких вже розпочато, і закладку нових; $ 400 млн на програми розвитку.

Буде це приватизація або приватно-державне партнерство, не настільки важливо. Важливо не упустити час.

Група DCH готова до відкритого обговорення своїх пропозицій і має намір докласти всіх зусиль, щоб врятувати ХАЗ для Харкова та України.

Зауважимо, що вчора, під час візиту на харківський авіазавод прем’єрміністра Дениса Шмигаля та віцепрем’єра Олега Уруського була озвучена пропозиція викупити два літаки виготовлені на ХДАВП за рахунок державного замовлення.

Також Шмигаль заявив, що концесія підприємства не розглядається.

Нагадаємо, що 4 серпня 2020 року китайською компанією Skyrizon і DCH Group харківського бізнесмена Олександра Ярославського спільно подано нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) щодо купівлі (концентрації) акцій підприємства «Мотор Січ».

Крім того 10 серпня DCH поширила заяву, що на їх думку «АМКУ не має ніяких законних підстав відмовляти в дозволі на концентрацію акцій ПАТ «Мотор Cіч» ні китайським інвесторам підприємства, ні групі DCH».

Зазначається, що DCH розглядає свою участь у розвитку ПАТ «Мотор Січ» як один з найважливіших пріоритетів своєї інвестиційної стратегії: «У нас достатньо фінансових можливостей для здійснення концентрації акцій підприємства без залучення фінансування зі сторони, і ми будемо самостійно здійснювати повноцінний корпоративний контроль у довгостроковій перспективі».

«Виходячи з цього, ми докладемо всіх зусиль і використовуємо всі законні інструменти для того, щоб захистити як свої інвестиції, так і інвестиції наших китайських партнерів по ПАТ «Мотор Січ», – заявили у DCH.