Нові літні берці вже скоро мають надійти до складів

Нові літні берці вже скоро надійдуть до складів

Понад два роки випробувань, врахування зауважень і нарешті нові літні берці невдовзі мають надійти на склади військових частин. Принаймні так стверджують у Міноборони.

Про це військовій інформагенції «АрміяInform» розповів представник Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України.

«Військові знають не з чуток, що черевики з високими берцями типу В (літні) виробника Talan далеко не всім припали до вподоби. Основним фідбеком з військ стали наступні зауваження: занадто паркі, «не дихають», попри сітку, важкі. Також, не всіх влаштовувала й сама підошва», – пише інформаційна агенція Міністерства оборони.

Старший лейтенант Артем Павленко, офіцер відділу розробки речового майна ГУРСМЗ, розповів як з цієї проблеми виходили: «Усім виробникам, які були зацікавлені у виготовленні такого взуття на дослідне носіння, ми озвучили загальні вимоги, взяті з літніх берців типу В. Це і його висота, наявність PTFE мембрани, і метод кріплення підошви, стійкість до згинання та до дії води. Десь п’ять фірм відгукнулися, проте згодився виконати всі вимоги «Талан». Були приклади, коли боєць переконаний у тому, що тримає в руках взуття відомої фірми Lowa, починає їх носити, проте, виявляється, що це українська репліка. Тому ми за основу і взяли тип В, вдосконалюючи якість, почувши усі зауваження й пропозиції».

Нагадаємо, що у вересні 2018 року команда Ukrainian Military Pages писала, про те, що компанією «Талан» розроблену нову модель літнього польового взуття для військових, яка на той час вже проходила випробування, зокрема й в зоні проведення ООС.

фото нових літніх берців Талан для ЗСУ
фото: Талан

На фото ви можете побачити як ця модель виглядала тоді, у 2018 році. Нові експериментальні берці отримали зовсім інший, незвичний дизайн, стали легші за звичайні, теж з мембраною GORE-TEX®, але вже з новою італійською колодкою, а також іншою підошвою, що виготовлена з гуми, та має проміжний шар – поліуретан, вперше компанією «Талан» була застосована система Move Light, яка сприймає та гасить навантаження при ходьбі.


Тож, як пишуть журналісти Міністерства оборони, упродовж двох років розробки, вдосконалення дослідних партій й випробувань, фахівці ГУРСМЗ у нових літніх «таланах» посилили район гомілкостопу шляхом використання термопластичних матеріалів. Тепер літні черевики стануть зручнішими для виконання навчально-бойових завдань.

Нові літні берці вже скоро надійдуть до складів

Зменшено товщину шкіри. Якщо у старому зразку спилка була 2-2,2, то у нових значно менша – 1,3 мм. Зовні взуття дубльоване поліуретаном – шестигранними стільниками правильної форми, що мають властивість самоочищення. Якщо в них потрапляє бруд, то при ходьбі й згинанні виробу стільники його витісняють. Цей захисний елемент практичний, тому фахівці запевняють: тріскатись він не буде. А люверси замінили на стрічку.

У попередній дослідній партії нової розробки захисних елементів передньої і задньої частин на виробі не було. Тестова носка показала, що черевик у цих ділянках потріскався. Тому в оновленій версії «таланів» захисні елементи, розташовані на задній частині черевика, також на передній (носок) і ходовий шар будуть однакового кольору – зеленого.

Нові літні берці вже скоро надійдуть до складів

Усередині використана мембрана типу e-PTFE, а також – Mesh – ця мембрана забезпечує відвід зайвої вологи.

Зовні старі й нові – це різні моделі. Проте, як і тип В, за новими берцями слід доглядати, відповідно до інструкції. У комплект також входитиме водовідштовхувальний спрей. Хоч взуття і так з водовідштовхувальним ефектом. Фахівці-розробники рекомендують щоразу після носіння черевиків виймати устілки й просушувати їх, щоб у взутті не накопичувався зайвий конденсат.

Нові літні берці вже скоро надійдуть до складів

«Важка дворічна робота над апгрейдом дає плоди. Недарма цей зразок взуття тестували військові спецпідрозділів три місяці, починаючи з весни цього року. Кому, як не активним військовим підрозділам, рекомендувати й зауважувати. Тож, уже скоро чекайте берці на складах», – підсумовує військова інформагенція.

Тестували взуття три місяці, а військові його носитимуть від 2 до 5 років (згідно норми №1).

Нові літні берці вже скоро надійдуть до складів