Спроба рейдерського захоплення НВК «Техімпекс»

Техімпекс

Виробнича база приватного оборонного підприємства ТОВ «Науково-виробнича компанія «Техімпекс», що знаходиться у Київській області, зазнала спроби насильницького захоплення.

Про це повідомляє пресслужба приватної оборонної компанії.

Далі текст заяви.



Виробнича база ТОВ «НВК «Техімпекс» зазнала спроби насильницького захоплення

З 6-го серпня 2020 року виробнича база ТОВ «Науково-виробнича компанія «Техімпекс», що знаходиться в селі Засупоївка Яготинського району Київської області, зазнала спроби насильницького захоплення.

«Техімпекс» орендує ферму у с. Засупоївка з 2008 року, на території якої за цей час було розбудовано сучасне приватне виробництво з усією необхідною інфраструктурою та обладнанням для ремонту, виготовлення та модернізації техніки.

Як стало відомо, до цих протиправних дій причетний Євгеній Ващілін, який до липня 2020 року був співвласником ТОВ «НВК «Техімпекс».

У зв’язку із перешкоджанням законній господарській діяльності, з метою захисту своїх порушених прав та притягнення винних до відповідальності, компанія «Техімпекс» подала заяву до органів Національної поліції про вчинення кримінального правопорушення. Головне управління Національної поліції Київської області розпочало досудове розслідування, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст. 162. Порушення недоторканності володіння та ст. 206. Протидія законній господарській діяльності Кримінального кодексу України та визнано ТОВ «НВК «Техімпекс» потерпілою стороною в даному кримінальному провадженні.

Раніше, у червні 2019 року, ТОВ «НВК «Техімпекс» відрядило Євгенія Ващіліна в Польщу для врегулювання відносин з компаніями, з якими у товариства укладено контракти з поставки товару. Весь період перебування в Польщі (до кінця 2019 року) Євгеній Ващілін отримував суми авансу на відрядження та заробітну плату, не виконуючи посадових обов’язків та службових доручень. У зв’язку із чим в провадженні Солом’янського суду м. Києва знаходиться справа № 760/15619/20 за позовом ТОВ «НВК «Техімпекс» до Ващіліна Є.В.

Під час відрядження пана Євгенія було затримано в Польщі поліцією Інтерполу за запитом Російської Федерації. У якості підстави російське національне бюро Інтерполу послалось тоді на рішення Бєлгородського районного суду Бєлгородської області РФ від 29.11.2018 року про застосування тимчасового арешту на 2 місяці, у кримінальній справі, що була відкрита на початку 2010 року. Водночас йому вдалося уникнути екстрадиції до Росії для притягнення до кримінальної відповідальності, а також видалити інформацію щодо себе зі списків розшукуваних осіб Інтерполу. Це дозволило повернутися Євгенію Ващіліну до України у липні 2020 року.

З кінця 2019 року Ващілін Є. В. розпочав діяльність, направлену на перешкоджання законній роботі ТОВ «НВК «Техімпекс» та знищення його іміджу і ділової репутації. Така ситуація дає всі підстави вважати, що дії Ващіліна Є. В. викликані здійснюваним на нього тиском з боку спецслужб РФ.

«З 2014 року, коли Україна піддалась військової агресії з боку Російської Федерації та розпочалося АТО на Сході, наша компанія бере активну участь в забезпеченні обороноздатності та національної безпеки України, виконуючи Державне Оборонне Замовлення. Наша чітка політична позиція в питанні подолання збройної агресії Росії проти України призвела до неодноразових атак на «Техімпекс» з боку російських спецслужб у вигляді наклепних публікацій у ЗМІ та сфабрикованих обвинувачень.

Ми розуміємо важкість положення Ващіліна Є. В., який майже рік не міг повернутися на батьківщину. Водночас ми прагнемо захистити нашу роботу на користь держави та виконати всі взяті на себе зобов’язання», – зазначив Володимир Калина, генеральний директор ТОВ «НВК «Техімпекс».

За час діяльності компанії «Техімпекс» неодноразово відбувалися зміни у складі її засновників, які проходили відповідно до чинного законодавства та за згодою Сторін. Наразі кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «НВК «Техімпекс» є Ігор Терехов та Юрій Кравченко, які увійшли до складу учасників Товариства у 2011 році в тому числі за згодою Ващіліна Є. В. Незалежно від складу власників, компанія продовжить працювати й виконувати взяті на себе зобов’язання перед Міністерством оборони України, Національною гвардією України, Державною прикордонною службою та іншими. А також виконає взяті на себе фінансові й майнові зобов’язання перед партнерами та колегами.



Зауважимо, що Євгеній Ващілін зі свого боку заявив, що міноритарні співвласники компанії скористались його вимушеною відсутністю в Україні та намагаютьтся незаконно перебрати на себе повний контроль. За його словами, його усілякими способами намагаються усунути від управління компанією, а люди, що перебрали на себе контроль над підприємством, ведуть її до втрати спроможності виконувати зобов’язання, в тому числі і по виконанню контрактів в рамках Державного оборонного замовлення.

«У червні 2019 року мене було затримано в Республіці Польща на підставі ініційованого Російською Федерацією міжнародного розшуку за надуманими звинуваченнями. Водночас, користуючись моєю тимчасовою відсутністю, учасники ТОВ «НВК «Техімпекс» Кравченко Ю.М. та Терехов І.М. з використанням підроблених документів прийняли протиправні рішення про виведення мене зі складу учасників товариства та передали статутний капітал ТОВ «НВК «Техімпекс» у власність новоствореної юридичної особи зі статутним капіталом 10 тис грн – ТОВ «НВК «Імперіум», – заявив Ващілін в коментарі інформагенції Defense Express.