Поліцію зобов'яжуть доставляти ухильників до військкоматів

Поліцію зобов'яжуть доставляти ухильників до військкоматів

Змінами до закону про військовий обов'язок і Кодексу про адмінпорушення, органи Національної поліції зобов'яжуть доставляти порушників до військових комісаріатів.

Відповідний законопроєкт № 3553 вже схвалено у першому читанні 15 вересня.

Зміни вносяться до статті 259 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачатиме, що у разі вчинення особою правопорушень, передбачених статтями 210 (Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами законодавства про військовий обов'язок і військову службу) та 210-1 (Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію), та в разі наявності обставин, зазначених у частині першій цієї статті (з метою складення протоколу), за зверненням військового комісара порушник доставляється поліцейськими до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (нова назва військових комісаріатів).

У новій редакції викладена стаття 38 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу»:

Стаття 38. Обов'язки органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, посадових осіб, призовників, військовозобов'язаних та резервістів щодо виконання правил військового обліку

3. Органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов'язані за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки доставляти до таких територіальних центрів осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Варто зазначити, що доставлення порушників це не нова норма, і зараз стаття 38 передбачає, що «Органи Національної поліції у встановленому законом порядку зобов'язані за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов'язку». Так що це швидше узгодження законодавства.

Нагадаємо, що також цей законопроєкт має відчутно збільшити адміністративні штрафи за порушення законодавства про військовий обов'язок, оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, розміри яких складатимуть від 510 до 8500 гривень.

Також буде посилена кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку та навчальних зборів (штраф до 11900 грн або виправні роботи на строк до двох років) та за ухилення резервістів від призову на службу (від трьох до п'яти років позбавлення волі).