Ні ракет, ні гармат, ні грошей – підсумки виконання державного оборонного замовлення

Автор: Михайло Забродський
Ні ракет, ні гармат, ні грошей – підсумки виконання державного оборонного замовлення

Зрив надання держгарантій під виконання ДОЗ-2020, відмова від фінансування ракетних програм та вітчизняної САУ, затягування з підписанням та фінансуванням контрактів...

Вітаю, шановні друзі! Прийшла осінь і, вже традиційно, пора говорити про звіт діючою владної команди за рік діяльності і плани на рік наступний. Сфера національної безпеки і оборони нашої країни не є виключенням з цієї цілком логічної планувально-звітньої моделі, яку світ використовує сотні років.

Особливість полягає лише в тому, що звітувати вітчизняному оборонному відомству необхідно по конкретним напрямкам. Заяви і заклики загального змісту вже важко сприймаються. А питання минулого року не тільки залишаються, їх перелік нестримно поповнюється. Спробуємо розібратися. Мова – про виконання ДОЗу за 2020 рік!

Михайло Забродський
Михайло Забродський

З чим оборонне відомство підходить до кінця року? Перелік сумних «здобутків» занадто невтішний. Варто зупинитися на деяких з них…

По-перше, це зрив надання державних гарантій під виконання ДОЗ поточного року.

Станом на 1 вересня 2020 року, згідно відкритого реєстру Міністерства фінансів України, жодної державної гарантії у цьому році не видано! Саботаж надання державних гарантій відбувається навіть всупереч Указу Президента України!

По-друге, відмова від фінансування ракетних програм. «Нептун» – з помпою прийнято на озброєння, але досі не передбачено закупівлю! Керівництво Міноборони на початку року не включило «Нептун» до ДОЗ-2020 та обіцяло, що одразу за результатами державних випробувань буде підписано контракт як мінімум на дивізіон. Вже вересень, випробування завершені ще в липні – а в ДОЗі комплексу «Нептун» досі не має!

По-третє, свідоме затягування підписання та фінансування державних контрактів за позиціями, що вже є в ДОЗ за 2020 рік. Це контракти на легкий ПТРК «Корсар», 152 мм артилерійські постріли для Д-20, бойові машини піхоти БМП-2, крупнокаліберні снайперські гвинтівки Barrett і це – далеко не повний перелік!...

Можна стверджувати про свідоме затягування керівництвом Міністерства оборони України процесу укладання державних контрактів з уповноваженими суб’єктами господарюваннями.

Вчетверте, відмова від фінансування стратегічних програм. Пам’ятаєте про проблеми, які ми обговорювали на початку року? Так, це 155 мм самохідні артилерійські установки «Богдана» і боєприпаси до них. У 2019-ому році випробування системи все ж таки були зупинені, МОУ вирішило, що «Богдани» ЗС України не потрібні.

Ось так все не просто із звітом, значно складніше ніж ностальгічно повертати до форми одягу військовослужбовців імперські золоті погони і змінювати колір нашивок із прізвищами!

В наступних дописах ми детальніше розглянемо ситуацію по кожній із позицій виконання ДОЗу за 2020 рік. І, питання для оборонного міністерства будуть зовсім не комплементарними…


Михайло Забродський


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.