Румунія отримала першу батарею ЗРК Patriot

Румунія отримала перший ЗРК Patriot

У Румунії, 17 вересня, відбулася урочиста церемонія прийому Збройними силами першого поставленого із США комплексу протиповітряної та протиракетної оборони Patriot.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на Міноборони Румунії.

Угоду щодо придбання в рамках програми Foreign Military Sales семи батарей ЗРК MIM-104 Patriot PAC-3+ було укладено в 2017 році. Чотири батареї призначені для Військово-повітряних сил (ВПС) і три для сухопутних військ.

Повідомлялось, що угода оцінюється в суму близько 4 млрд дол., включаючи з ракетам.

Згідно з повідомленням Агентства Міноборони США з питань співробітництва в галузі безпеки (DSCA), у комплект поставки мали увійти 7 РЛС AN/MPQ-65, 7 командних пунктів AN/MSQ-132, 28 пускових установок M903, 56 зенітних керованих ракет Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), 168 протиракет Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE), 7 електрогенераторів EPP III та 13 підйомно-щоглових пристроїв.

Румунія отримала перший ЗРК Patriot

Генеральними підрядниками виступають корпорації Raytheon і Lockheed Martin.

Перші елементи ЗРК були доставлені в Румунію на початку серпня 2020 року і тепер перша батарея передана до Національного навчального центру протиповітряної оборони ВПС Румунії, де буде використовуватися для підготовки особового складу.

Румунія отримала перший ЗРК Patriot

Наступні три батареї Patriot, що надійдуть до кінця 2022 року, буду передані на озброєння 74-й зенітного ракетного полку, спеціально сформованого в складі 1-ї зенітної ракетної бригади ВПС Румунії. У 2024-2026 роках надійдуть ще три батареї, цього разу вже для Сухопутних військ.

Читати також:Румунія інвестує 2,5 млрд євро в авіабазу на Чорному морі