Російський Су-35 на навчаннях збив інший російський винищувач

Російський Су-35 на навчаннях збив інший російський винищувач фото © Нікіта Щукін

Російський Су-30, що розбився в Тверській області у вівторок 22 вересня, за попередніми даними, був випадково збитий іншим російським винищувачем під час навчального бою.

«Попередньо, причина НП – це випадкове потрапляння в Су-30 снаряда під час навчань. Постріл було здійснено іншим повітряним судном», – повідомила російська інформагенція «ТАСС» з посиланням на джерело в екстрених службах регіону.

Літак впав у ліс в Вишневоловецькому районі Тверської області, екіпаж встиг катапультуватися.

Відповідно до інформації, яка з'явилась на неофіційних російських спеціалізованих ресурсах Су-30М2 (бортовий номер «60 червоний», реєстраційний номер RF-95869, заводський № 79810388415) 3-го змішаного авіаполку 1-ї змішаної авіаційної дивізії 4-ї Червонопрапорної армії ВПС і ППО Південного військового округу (аеродром Кримськ, Краснодарський край) був збитий вогнем 30-мм гармати винищувача Су-35С (б/н «60 червоний») 790-го винищувального авіаційного полку 105-ї змішаної авіаційної дивізії 6-ї Ленінградської Червонопрапорної армії ВПС і ППО Західного ВО (аер. Хотілово, Тверська область).

Російський Су-35 на навчаннях збив інший російський винищувач

За наявною інформацію причиною інциденту могло стати грубе порушення правил експлуатації авіаційного озброєння та техніки безпеки наземним персоналом та екіпажем Су-35. Ланцюжок дій (або бездіяльності) цих осіб у результаті призвів до черги з 30-мм автоматичної гармати під час запланованого бою із фотострільбою.

Зокрема телеграм-канал Fighterbomber повідомив:

При звичайних УТП-шних польотах снаряди до гармати з літаків не витягують. Навіть якщо цей літак востаннє стріляв з гармати років 300 тому на випробуваннях. Боєкомплект до гармати заряджений завжди, але якщо по вправі немає практичної стрільби з неї, вона в обов'язковому порядку відключається фахівцями з авіаційного озброєння (з контролем дій іншим фахівцем) спеціальним вимикачем і від'єднується роз'єм ШР (вважай, гармата з розетки вимикається).

Проконтролювати вимикання гармати з кабіни практично неможливо, але при виконанні типових атак найостанніший елемент запобігання, а саме вимикач «Главный В», не включається взагалі, і до того ж перед виконанням атаки виконується контрольне затискання гашетки гармати в бік від цілі з записом на магнітофон.

І тільки якщо всі ці численні і обов'язкові дії похерені, гармата може стрельнути

Нагадаємо, що раніше цього місяця російські військові під час навчань в Астраханської області вразили протитанкової керованою ракетою власний танк Т-90А, за деякими джерелами, командир танка отримав опіки.