КБ «Південне» захистило аванпроєкт надзвукової авіаційної ракети

КБ Південне захистило аванпроєкт надзвукової авіаційної ракети

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» захистило аванпроєкт надзвукової авіаційної ракети «Блискавка» перед комісією Міноборони України.

Про це повідомляє Defense Express.

Нагадаємо, що концептуальний проєкт надзвукової авіаційної керованої ракети «Блискавка» КБ «Південне» презентувало на минулорічній виставці «Зброя та безпека 2019».

надзвукова авіаційна керована ракети (НАКР) Блискавка фото: Defense Express

«Блискавка» – це надзвукова авіаційна керована ракета (НАКР) класу «повітря-поверхня», яка буде призначена для знищення широкого спектру наземних та морський цілей на дальності до 110 кілометрів.

За твердженням представників КБ «Південне», Повітряні Сили ЗС України висловили зацікавленість майбутньою ракетою. Тож у Дніпрі розраховують на відкриття дослідно-конструкторської роботи за цим напрямком.

Згідно з проєктом, НАКР «Блискавка» зможе оснащуватися як фугасною проникаючою, так і уламково-фугасною бойовою частиною в залежності від типу цілей.

Після пуску ракети, для управління на середній ділянці польоту, використовуватиметься інерціальна навігаційна система у поєднанні з системою GPS. На кінцевій ділянці польоту для виходу на ціль можуть використовуватися три типи головок самонаведення (ГСН). По радіоконтрастних випромінюючих цілях планується використовувати пасивну ГСН; по морських цілях – активно-пасивну.

По наземних цілях буде застосовуватися головка самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу. Ймовірно, що ця комплексована ГСН - аналогічна за принципом роботи до тієї, що розроблена для проєкту ОТРК.

Заявляється, що ракету зможуть застосовувати літаки Су-24 та Су-27. Разом з цим, у КБ пропонують рішення, що передбачає можливість застосування цієї ракети й з інших літаків.

На сьогодні на оснащені Повітряних Сил України відсутні ракети з такими можливостями. Радянська ракета типу Х-31 потребує заміни та оновлення. Разом з тим, невідомі фінансові, а також часові рамки для створення нової ракети.

Читати також:КБ «Південне» підсумувало 2019 рік та відкоригувало підсумки 2018-го зробивши його збитковим