Президент України присвоїв звання Героя України прикордоннику Едуарду Атрашкевичу

Президент України присвоїв звання Героя України прикордоннику Едуарду Атрашкевичу

Президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди 17-річчя з дня заснування прикордонної розвідки вручив «Золоту Зірку» старшому прапорщику Едуарду Атрашкевичу.

У серпні 2014 року під час виконання бойового завдання на Луганщині його дії допомогли зупинити вторгнення російських диверсантів та бойової техніки, повідомляє пресслужба ДПСУ.

Нині Атрашкевич Едуард Юрійович служить у Харківському прикордонному загоні, де демонструє високі показники. За його участі неодноразово затримували порушників, великі партії матеріальних цінностей, прихованих від прикордонно-митного контролю.

Він також був одним з ініціаторів відкриття меморіальної дошки загиблим прикордонникам на відділі прикордонної служби «Красна Талівка».

Президент України присвоїв звання Героя України прикордоннику Едуарду Атрашкевичу

До сьогодні високе званням Героя України було присвоєне трьом прикордонникам: Ігорю Момоту, Євгену Пікусу та В’ячеславу Семенову, на жаль, усім посмертно.


У повідомленні пресслужби не міститься подробиць виконання бойового завдання за яке нагороджено прикордонника, проте ми вирішили нагадати, з чим стикнулися наші прикордонники у серпні 2014 року на території Луганської та Донецької областей.


1 серпня, н. п. Герасимівка Проросійські бойовики обстріляли блокпост «Герасимівка» зі 152-міліметрових гармат. Поранено одного військовослужбовця.

2 серпня, пункт пропуску «Довжанський». Ворог обстріляв прикордонний наряд під час виходу з опорного пункту. Загинув один військовослужбовець, поранено – двох.

3 серпня, н. п. Юганівка. З території Російської Федерації здійснено артилерійсько-мінометний обстріл н. п. Камишне, де виконувала завдання бойова група ММГ «Юганівка». Поранено одного військовослужбовця.

6–7 серпня, н. п. Зеленопілля. Після 22-денної героїчної оборони кордону, здійснено прорив з «Довжанського котла» під постійними масованими обстрілами терористів та російських військ з території Росії. Прорив тривав три доби. Загинуло десять військовослужбовців, поранено – тридцять шість, зникло без вісті – п’ять.

6–7 серпня, Донецька область/ Під час маршу та виведення колони з оточення прикордонники неодноразово потрапляли під мінометний та реактивний обстріл терористів. Поранено двох військовослужбовців.

7 серпня, н. п. Лисиче. На радіокерованих вибухових пристроях підірвалися службові автомобілі Державної прикордонної служби України – «УАЗ» та «Газель». Один військовослужбовець загинув, чотирьох поранено.

8 серпня, н. п. Мілове. Мінометний обстріл відділу прикордонної служби (ВПС) «Мілове». Поранено чотирьох військовослужбовців.

10 серпня, впс «Станично-Луганське». Російсько-терористичними силами здійснено обстріл з 122-мм самохідних артилерійських установок (САУ) 2С1 «Гвоздика» та 122-мм гаубиць Д-30 базового табору прикордонників. Загинуло четверо військовослужбовців, поранено – п’ятьох.

14 серпня, н. п. Авмросіївка. Прикордонний наряд виявив групу озброєних осіб. Під час затримання бойовиків зав’язався бій. Напад було відбито, а проникнення на територію України не допущено. Загинув один військовослужбовець, поранено – двох.

23 серпня, н. п. Лисиче. Прикордонники зупинили рух колони бойовиків (близько 10 одиниць техніки), унаслідок чого зав’язався запеклий бій. Вартові рубежів знищили 2 автомобілі КамАЗ з живою силою, озброєнням та боєприпасами. Загинуло двоє військовослужбовців, поранено – чотирьох.

25 серпня, ВПС «Красна Талівка». 2,5 години тривав бій з російською диверсійно-розвідувальною групою (ДРГ). Ворога підтримували міномети, 2 БТР, 2 БМП та вперше з моменту початку бойових дій на Донбасі Росія застосувала проти українських прикордонників бойові вертольоти Ми-24. Загинуло четверо військовослужбовців, чотирьох поранено.

27 серпня, н.п. Сизе. Підірвався на протитанковій міні БТР-80 Держприкордонслужби. На місці підриву надано невідкладну медичну допомогу пораненим та здійснено організований відхід. Поранено вісьмох військовослужбовців.

31 серпня, неподалік Маріуполя. Терористи обстріляли з берега катери Маріупольського загону морської охорони (військова частина 1472). У катер BG 119 (проєкту 1400М «Гриф») влучило п’ять ракет, у результаті чого на борту виникла пожежа та детонація боєкомплекту. Загинуло двоє військовослужбовців, кількох поранено. Екіпаж близько години тримався у воді, допомагаючи один одному, незважаючи на те, що були поранені і обпалені.