Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (індекс ГРАУ – 57-Г-732) – радянська протитанкова граната направленої дії, призначена для боротьби з танками, самохідно-артилерійськими установками, бронетранспортерами та бойовими машинами піхоти противника, а також для руйнування довгочасних і польових оборонних споруд.

Метання гранати проводиться з різних положень і тільки із укриття.

При влученні в ціль граната миттєво вибухає, струмінь газів високої щільності і температури пробиває броню бойової техніки та інші міцні перешкоди.

РКГ-3 розроблена для заміни протитанкових гранат РПГ-6 і РПГ-43.

В оригінальній РКГ-3, що була прийнята на озроєння у 1950 році, використовувався основний кумулятивний заряд зі сталевою гільзою, здатний пробити 125 мм катаної гомогенної броні при куті зустрічі до 30° до нормалі. У 1957 році у виробництво пішла вдосконалена РКГ-3М, що має кумулятивну воронку з мідною футеровкою і бронепробиття у 150 мм.

Наприкінці 1950х років були створені ще дві модифікації гранати – РКГ-3Е і РКГ-3ЕМ (індекс ГРАУ - 7Г1). Гранати отримали вдосконалену форму воронки. Бронепробиття РКГ-3Е (зі сталевою воронкою) – 170 мм, РКГ-3ЕМ (з мідною воронкою) – 220 мм.

У 1970-х роках гранати типу РКГ-3 в радянській армії замінила реактивна граната РПГ-18.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) ручної кумулятивної гранати РКГ-3
Характеристики РКГ-3 РКГ-3М РКГ-3Е РКГ-3ЕМ
Маса спорядженої гранати, г 1070 1070 1115 1115
Маса основного (тротил,гексоген ТГ-50 або ТГ-45) і додаткового заряду (тротил), г 300/46 390/50
Середня відстань метання гранати, м 15-20
Діаметр, мм 72 76
Довжина, мм 362 387
Бронепробиття (під кутом 30˚ до нормалі), мм 125 150 170 220
Радіус розльота уламків гранати та броні, м 125 150 170 220

Для навчання прийомам метання та поводження з гранатою випускалися розрізні та навчально-тренувальні гранати, а також навчально-імітаційна граната УПГ-8.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.1. Навчальні гранати (макети) РКГ-3Е та навчально-імітаційна граната УПГ-8 (у габаритах РКГ-3)

Ручні кумулятивні гранати РКГ-3 упаковуються в дерев'яні ящики по 12 штук.

В ящику з РКГ-3: 12 корпусів обернутих у бітумний папір, дві коробки з рукоятками (по 6 шт), дві банки з запалами (по 6 шт), ніж (ключ) для вскриття коробок та банок. Вага ящика – 23 кг.

В ящику з РКГ-3Е: 6 пакетів з корпусами (по два корпуси), одна коробка з рукоятками, одна банка з запалами, два ножа вскриття коробок та банок, дві існтрукції до ножів. Вага ящика РКГ-3Е (РКГ-3ЕМ) – 24 кг.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.2. Граната РКГ-3Е-М і цинк з рукоятками до гранат РКГ-3 на фоні ящика для гранат (фото Руслана Гука)

Будова гранати РКГ-3

Протитанкова кумулятивна граната РКГ-3 (рис. 3) складається з корпусу, рукоятки, розривного заряду і запалу.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.3. Будова ручної протитанкової кумулятивної гранати РКГ-3:
1 - корпус; 2 - розривний заряд; 3 - запал; 4 - рукоятка.

Корпус гранати (рис. 4) циліндричний, призначений для розміщення розривного заряду і запалу. Корпус має: знизу – дно; всередині – кумулятивну лійку; зверху – кришку, яка закручується, з трубкою для запалу. Верхня частина кришки закінчується різьбою для нагвинчування рукоятки. Зовні на корпус гранати нанесені правила метання і маркування.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.4. Корпус гранати у розрізі:
1 - оболонка; 2 - кумулятивна лійка; 3 - дно; 4 - кришка; 5 – трубка для запалу; 6 - різь; 7 - основний заряд; 8 - додатковий заряд; 9 - картонна прокладка; 10 - кумулятивна лійка

Рукоятка (рис. 5) служить для зручності метання гранати і приведення в дію ударного механізму. Вона складається з корпусу, рухомої муфти з пружиною, відкидної планки, відкидного ковпака з планкою і запобіжної чеки з кільцем.

В рукоятці розміщуються ударний механізм, стабілізатор і запобіжний пристрій.

Корпус рукоятки герметичний; спереду він закритий пергаментним кружком, а ззаду між рухомою муфтою і ковпаком є фетрові прокладки. Рухома муфта має насічку для нагвинчування на кришку корпусу гранати. На її боковій поверхні є вушко з отвором для запобіжної чеки і два пази. За допомогою вушка і чеки рухома муфта з’єднується з відкидною планкою. В одному пазу рухомої муфти розміщується пружинний кінець відкидної планки, а в другому – кінець планки відкидного ковпака з кулькою.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.5. Рукоятка:
а- загальний вигляд; б- у розрізі;
1 - рухома муфта; 2 - запобіжна чека; 3 - корпус; 4 - відкидний ковпачок з планкою; 5 - відкидна планка; 6 - кільце; 7 - прокладка; 8 - пружина рухомої муфти; 9 - трубка з фланцем; 10 - контрзапобіжна пружи-на; 11 - мала кулька; 12 - бойова пружина; 13 - пружинний кінець відкидної планки; 14 - велика кулька; 15 - корпус ударного механізму; 16 - пружина стабілізатора; 17 - кільце; 18 - втулка; 19 - дротяне перо; 20 - стабілізатор; 21 - рухома трубка; 22 - центральна трубка; 23 - стержень; 24 - відігнутий кінець відкидної планки; 25 - манжета; 26 - ковпачок; 27 - пружина ковпачка; 28 - пружина стержня; 29 - кулька; 30 - ніпель; 31 - інерційний тягарець; 32 - кулька; 33 - корпус ударника; 34 - ударник

Ударний механізм (рис. 6) призначений для запалювання капсуля-детонатора запалу. Він складається з корпусу, трубки з фланцем, корпусу ударника, ударника, бойової і контрзапобіжної пружини, запобіжних кульок та інерційного тягарця.

Корпус ударника розміщується в трубці з фланцем і має чотири отвори для запобіжних кульок. Всередині корпусу розміщені ударник і бойова пружина. Дві великі запобіжні кульки утримують корпус ударника в трубці, а дві малих – ударник в корпусі ударника.

Контрзапобіжна пружина не дозволяє в період польоту гранати зміщуватися інерційному тягарцю.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.6. Ударний механізм в розібраному вигляді:
1 - корпус; 2 - трубка з фланцем; 3 - корпус ударника; 4 - ударник; 5 - бойова пружина; 6 - контрзапобіжна чека; 7 - інерційний тягарець

Стабілізатор (рис. 7) призначений для надання гранаті направленого польоту дном корпусу вперед. Він складається з тканинного конусу, чотирьох дротяних пер, втулки, кільця і пружини.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.7. Стабілізатор:
1 - тканинний конус; 2 - дротяне перо; 3 - втулка; 4 - пружина; 5 - кільце.

Запобіжний пристрій (див. рис. 5) включає в себе чотири запобіжники, які забезпечують безпеку при поводженні з гранатою та її політ.

Перший запобіжник – запобіжна чека з’єднує рухому муфту з відкидною планкою і забезпечує безпеку при поводженні з гранатою. Він вимикається перед метанням гранати.

Другий запобіжник забезпечує безпеку гранати при випадковому падінні, якщо запобіжна чека висмикнута. Він складається з планки відкидного ковпака з кулькою, рухомою муфтою та її пружини. Запобіжник вимикається в момент метання гранати.

Третій запобіжник забезпечує безпеку гранати після метання (другий запобіжник спрацював), при випадковому ударі об перешкоду, що розміщена ближче 1м від того кидає гранату. Він складається зі стержня з ковпачком і пружиною, рухомої і центральної трубок, ніпеля і двох кульок. Запобіжник вимикається стабілізатором після його розкриття при польоті гранати.

Четвертий запобіжник – контрзапобіжна пружина забезпечує безпеку гранати при польоті, утримуючи інерційний тягарець від пересування вперед.

Розривний заряд (див. рис. 4) призначений для пробивання броні (бетону) і руйнування міцних перешкод. Для утворення під час вибуху вузького струменю газів високої щільності (декілька тисяч атмосфер) і направлення її дії на броню (перешкоду) заряд в передній частині має конусоподібну кумулятивну лійку. Крім того, між дном корпусу і кумулятивною лійкою є вільний простір (без вибухової речовини), який забезпечує оптимальні умови для формування кумулятивного струменю. Розривний заряд складається з основного і допоміжного зарядів, між якими прокладена картонна прокладка.

Запал (рис. 8) миттєвої дії призначається для підриву розривного заряду гранати. Він складається з гільзи та втулки. У втулці розміщений капсуль-детонатор, а в гільзі – допоміжний детонатор.

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.8. Запал (в розрізі):
1- гільза; 2 - втулка; 3 - капсуль-детонатор; 4 - допоміжний детонатор

Робота частин і механізмів гранати РКГ-3

Перед метанням гранати. Дістати гранату з сумки, відгвинтити рукоятку, вставити в трубку корпусу запал і загвинтити до упору ручку. Ударник утри-мується малими кульками в корпусі ударника, притискуючи бойову пружину. Корпус ударника від просування вперед утримується великими кульками в трубці з фланцем.

Відкидна планка запобіжною чекою з’єднується з рухомою муфтою рукоятки і відігнутим кінцем з відкидним ковпаком. Пружинний кінець відкидної планки знаходиться в пазу рухомої муфти. Кінці запобіжної чеки розведені і міцно утримують її на рукоятці.

При метанні гранати. Граната для метання береться за рукоятку в руку, зводяться кінці запобіжної чеки після чого вона висмикується. При висмикуванні чеки рухома муфта і відкидна планка роз’єднується.

При замахуванні для метання гранати, корпус гранати разом з рухомою муфтою відходить від рукоятки, стискуючи пружину рухомої муфти, звільняє кульку та пружинний кінець відкидної планки (рис. 9).

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)
Рис.9. Положення частин і механізмів при змаху гранатою для кидка:
1 - корпус рукоятки; 2 - рухома муфта; 3 - пружина рухомої муфти; 4 - відкидна планка; 5, 6 - пружинний та від-кидний кінець відкидної планки; 7 - відкидний ковпачок з планкою

Після відокремлення гранати від руки корпус рукоятки під дією пружини рухомої муфти пересувається до корпусу гранати і займає попереднє (до метання) положення. Відкидний ковпак під дією своєї пружини відходить назад від рукоятки, повертає відкидну планку і, звільнившись від зачеплення з нею, відокремлюється від рукоятки (рис. 10).

Ручна кумулятивна граната РКГ-3 (РГК-3М, РКГ-3Е, РКГ-3ЕМ)

Пружина стабілізатора виштовхує з рукоятки стабілізатор, який під дією дротяних пер і сили опору повітря розкривається і витягує рухому трубку, при цьому звільняються кульки третього запобіжника, що утримують стержень. Стержень під дією своєї пружини виходить з ударника (спрацював третій запобіжник) і звільнює великі кульки, які звільняють і корпус ударника.

Просуванню вперед інерційного тягарця і корпусу ударника перешкоджають контрзапобіжна пружина і тертя. Малі кульки, що знаходяться в стінках корпусу ударника, і не дозволяють ударнику переміститися вперед.

При зустрічі з ціллю (перешкодою). В момент удару гранати дном корпусу або бічною частиною в ціль (перешкоду) контрзапобіжна пружина під дією інерційного тягарця стискається, а корпус ударника просувається вперед до тих пір, поки малі кульки не ввійдуть в канавку трубки з фланцем і не звільнять ударник. Ударник під дією бойової пружини різко просувається вперед, наколює капсуль-детонатор запалу, він спалахує і спричиняє миттєвий вибух гранати.



Використані джерела:
Настанова зі стрілецької справи. Ручні гранати