Ручні осколкові гранати РГН і РГО


Ручні осколкові гранати РГН і РГО

Ручна граната наступальна РГН і ручна граната оборонна РГО (індекс ГАУ – 7Г22 і 7Г22) – призначені для враження живої сили противника в наступальному і оборонному боях відповідно, в різних умовах місцевості в будь-яку пору року.

РГН (7Г21) і РГО (7Г22) були розроблені конструкторами С. Коршуновим і В. Кузьміним на підприємстві «Базальт» в кінці сімдесятих років. Прийняті на озброєння Радянської Армії в 1981 році. Нові гранати мали замінити гранати РГ-42 і РГД-5.

При розробці гранат РГН і РГО був врахований досвід бойового застосування і технології масового виробництва. Необхідність їх хокрема була продиктована «афганським досвідом», так як застосування в гранатах дистанційного запалу під час бойових дій ну горах дозволяло противнику вчасно сховатися від її осколків, а також створювало загрозу самознищення гранатометчика в разі відскоку гранати від перешкоди або скочування зі схилу після кидка.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) ручних гранат РГН і РГО
ХарактеристикиРГНРГО
Маса спорядженої гранати, г310530
Маса розривного заряду (тротил), г11492
Середня відстань метання гранати, м25-4520-40
Час горіння сповільнювача запалу, с3,2-4,3
Радіус зони ефективного ураження, м812
Радіус розлітання осколків гранати, які мають вбивчу силу, м24150

Ручні гранати РГН і РГО складаються з корпусу, вибухової речовини та уніфікованого для обох гранат ударно-дистанційного запалу. Гранати перших років виготовлення крім того мали детонаторну шашку, яка передавала енергію детонації від запалу до вибухової речовини.

Ручні осколкові гранати РГН і РГО
Мал. 1. Будова ручних гранат РГО та РГН:
а – ручна граната РГО; б – граната РГО без запалу (розріз); в – ручна граната РГН; г – граната РГН без запалу (розріз);
1 – граната РГО без запалу; 2 – ударно-дистанційний запал; 3 – нижня зов-нішня півсфера; 4 – верхня зовнішня півсфера; 5 – манжета; 6 – пробка; 7 – стакан; 8 – верхня внутрішня півсфе-ра; 9 – нижня внутрішня півсфера; 10 – граната РГН без запалу 11 – верхня півсфера; 12 – вибухова речовина; 13 – нижня півсфера

Корпус РГН та РГО призначений для розміщення в ньому вибухової речовини, а також для утворення осколків під час вибуху.

Корпус РГН складається з двох півсфер, які виготовлені з алюмінієвого сплаву та має товщину 4 мм. Корпус РГО для збільшення кількості осколків, крім двох зовнішніх півсфер, має дві внутрішні півсфери, виготовлені із сталі. Нижня півсфера оборонної гранати має на зовнішній поверхні насічку для зручності розрізнення гранат по призначенню.

У верхній частині корпусів за допомогою манжети закріплено стакан з різь-бою для вгвинчування в нього запалу та забезпечення герметизації вибухової речовини.

На час транспортування та під час зберігання в стакан вкручується пластма-сова пробка.

Запал УДЗ призначений для підриву вибухової речовини при ударі гранати об перешкоду. У випадку, коли датчик цілі відмовляє в ударній дії, запал спрацьовує від дистанційного пристрою через 3,3 – 4,3 с. Детальний опис будови та принципу дії запалу наводиться тут.

Ручні осколкові гранати РГН і РГО

РГН під час вибуху утворює 220 – 300 уламків середньою вагою 0,42 грами з початковою швидкістю розльоту 700 м/с, приведена площа розльоту уламків складає 95 – 96 м2.

Граната РГО після вибуху дає приблизно 670 – 700 уламків вагою 0,46 грамів і швидкістю до 1200 м/с. На утворення уламків йде до 73 % ваги корпуса гранати. Енергія уламків РГО втроє перевершує осколки РГН, приведена площа розльоту складає 213 – 286 м2. Граната РГО забезпечує велику щільність ураження, у той же час, має більшу безпеку для того, хто її кидає та його підрозділу за рахунок швидкої втрати осколками енергії.

Бойова граната фарбується в зелений колір, навчально-імітаційна граната (ПУИ-РГО, ПУИ-РГН) – в чорний. Бойовий запал за винятком запобіжної чеки (кільця) і запобіжного важеля також пофарбований в оливково-зелений колір. У навчально-імітаційного запалу кільце чеки й нижня частина притискного важеля пофарбовані в червоний колір.

Гранати РГН упаковуються в дерев'яні ящики по 20 штук (у два шари по 10). Запали зберігаються в цьому ж ящику окремо у двох металевих герметично запаяних банках (по 10 штук у банці). Вага ящика з РГН – 13,5 кг.

Ручні осколкові гранати РГН і РГО Ударно-дистанційний запал УДЗ



Використані джерела:
Настанова зі стрілецької справи. Ручні гранати