Військові вже отримали майже 300 мільйонів винагороди

Військові вже отримали майже 300 мільйонів винагороди

Військовослужбовці Збройних Сил та Державної спеціальної служби транспорту отримали майже 298 млн грн додаткової винагороди за період з 27 липня по кінець серпня.

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

Нову винагороду запроваджено наказом Міноборони від 18.09.2020 № 340, вона виплачується «за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя і здоров’я під час участі в заходах із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях», додатково до всіх виплат, належних військовослужбовцям ЗСУ і ДССТУ.

Варто зазначити, що у Міноборони не розраховували, що прийдеться стільки виплатити трохи більше як за місяць – за попередніми розрахунками на винагороду мали спрямувати 250 млн грн. Але по факту, з 27 липня, тобто 5 днів липня та серпень, виплатили загалом майже 298 млн грн. Проте у відомстві запевняють,що грошей має вистачити до кінця року.

— Необхідними коштами для регулярної виплати вказаної винагороди на поточний 2020-й рік Міноборони забезпечене. Працюємо, щоб відповідні суми на ці додаткові винагороди були передбачені у бюджеті оборонного відомства і на наступний, 2021-й рік, – зазначив міністр.

При цьому сума винагород, невиплачених у результаті скоєних військовослужбовцями порушень, склала лише близько 2% від загального обсягу. Передусім, йдеться про встановлені рішеннями суду адміністративні порушення та різного роду стягнення за порушення дисципліни, оголошених наказом командира (якого до речі теж мали позбавити винагороди за обліковані в підрозділі порушення, так що ймовірно в майбутньому таких наказів поменшає).

Нагадаємо, що для більшості військовослужбовців розмір винагороди складає від 5000 до 9000 грн, комбати отримують по 10 000, комбриги по 13000 і керівництво ООС – 15000-18000 грн.