За спробу продати протигаз на eBay – судимість за незаконний експорт товарів подвійного призначення

Автор: Андрій Майданик
За спробу продати протигаз на eBay  – судимість за незаконний експорт товарів подвійного призначення

Українця за спробу продати на eBay американцям старий радянський протигаз засудили за статтею 333 ККУ – порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

На Херсонщині місцевий мешканець вирішив підзаробити на популярному інтернет-аукціоні eBay. Поміркувавши над тим, що ж житель України може запропонувати іноземним відвідувачам аукціону, він уважно вивчив попит і вирішив виставити на продаж раритет радянської епохи – протигаз ГП-5 (цивільний протигаз, модель 5).

Даний засіб захисту органів дихання, очей і шкіри обличчя випускався в період з 1961 по 1989 роки. Сьогодні знайти його на будь-який барахолці не складе труднощів, оскільки у період холодної війни багато підприємств Радянського Союзу запасалися ними у великій кількості. При цьому, вартість протигаза починається всього від 50 гривень.

Молодик підшукав і придбав відповідний екземпляр на OLX та став чекати, коли іноземці зацікавляться цією його лотом. Ціна, яку він виставив на eBay за протигаз, була теж досить скромною - всього 10 доларів. І дуже скоро покупець знайшовся.

Щоб переслати протигаз новому власнику, молодий чоловік пішов до найближчого відділення Укрпошти і оформив там міжнародне відправлення в Сполучені Штати.

Однак він не врахував того, що протигаз включений до Єдиного списку товарів подвійного використання згідно з Постановою КМУ від 28.01.2004 №86 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання». І як такий, він підлягає обов'язковому експортному контролю і потребує спеціального дозволу на вивезення.

Відповідний закон було ухвалено Верховною Радою в 2003 році. Його метою було дотримання міжнародних домовленостей про нерозповсюдження озброєнь і «товарів подвійного призначення», щоб не допустити їх використання у терористичних та інших цілях. Санкції за порушення цього закону передбачають позбавлення волі на строк до 3 років.

Оскільки дотримання зобов'язань перед міжнародними партнерами – річ для України пріоритетна, невдалого продавця запросили для делікатного бесіди зі співробітниками Державної прикордонної служби та Служби безпеки України.

За підсумками цієї зустрічі, сторони уклали угоду про визнання провини, яке зіграло роль пом'якшувальної обставини при винесенні вироку. Замість реального тюремного терміну хлопець відбувся штрафом в розмірі 100 неоподатковуваних податком мінімумів (1700 грн).

Крім того, з нього стягнули 5230 гривень в рахунок проведення судової експертизи, конфіскувавши протигаз на користь держави.



Використані джерела:
internetua.com