Дональд Трамп звільнив міністра оборони

Дональд Трамп звільнив міністра оборони

Міністр оборони США Марк Еспер був звільнений з посади президентом Дональдом Трампом сьогодні, 9 листопада, за кілька днів після президентських виборів.

Крістофер Міллер, директор Національного антитерористичного центру, призначений виконуючим обов'язки міністра оборони, написав Трамп у Twitter.

Еспер, випускник Вест-Пойнта, підполковник армії, перш ніж стати міністром протягом семи років був віце-президентом з питань урядових відносин у Raytheon – п'ятому за величиною підряднику оборони в США. Він був затверджений на посаді міністра оборони в серпні 2019 року, і тепер став третьою людиною, що покинула найвищу посаду в Пентагоні при адміністрації Трампа, слідом за Джимом Меттісом і Патріком Шанаханом (виконуючий обов'язки).

Примітно, що Міллеру заборонено займати посаду міністра оборони через традиційний процес підтвердження. Відповідно до § 113 Кодексу США: «особа не може бути призначена міністром оборони протягом семи років після звільнення зі служби в якості офіцера регулярного складу збройних сил». Адже Міллер, який звільнився з армії у 2014 році, не подолав цього порогу.

Проте деякі юристи стверджують, що це обмеження не стосується діючих посадових осіб. Наразі це питання залишається дискусійним.