Верховна Рада затвердила нову відстрочку від призову

Автор: Андрій Шинко
Верховна Рада затвердила нову відстрочку від призову

Народні депутати 281 голосами підтримали за основу та в цілому законопроєкт №3689 щодо запровадження відстрочки від призову на строкову службу для деяких категорій громадян.

Зокрема змінено статтю 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Далі за процедурою закон мають підписати Голова Верховної Ради і Президенту України.

Схваленим законопроєктом передбачено надання права на відстрочку від призову на строкову військову службу особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту на весь час їх служби в органах Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що призов на строкову військову службу осіб рядового і начальницького складу, які проходять службу цивільного захисту, ускладнює виконання органами та підрозділами ДСНС як складової частини сектору безпеки і оборони України завдань за призначенням.

Верховна Рада затвердила нову відстрочку від призову

Нагадаємо, що призову на строкову відлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку – а ті хто служить у ДСНС її не мали.

Новим законом абзац восьмий частини тринадцятої статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» доповнюється такими словами:

13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

поліцейським та особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту – на весь період їх служби

Зауважимо, що необхідність у наданні відстрочок поліцейським та пожежним з'явилась після того як до цих служб дозволили брати тих хто не служив в армії.