Міноборони розповіло про виконання контрактів ДОЗ

152-мм снаряди

Міністерством оборони закуплено і вже отримано 152-мм снаряди до гармат-гаубиць Д-20, заключено контракти на постачання 120-мм мінометів та ЛПРК «Корсар»...

Про те, які ще контракти укладені та чи є проблеми, Міноборони розповіло сьогодні, 10 грудня, у матеріалі «Міноборони спростовує поширені фейки щодо виконання Державного оборонного замовлення», який було оприлюднено у на офіційному сайті відомства.

«Чому в 2019 році невиконання державного оборонного замовлення – 42%, в 2020 році – не виконано, а в наступному році – зменшення бюджету Міністерства оборони України на ЗС України?»

У 2019 році Державне оборонне замовлення (ДОЗ) Міністерством оборони України виконано на 99% (з вини підприємств не було виконано умови двох контрактів). У 2020 році стан виконання ДОЗ наразі складає 94%. Залишилося здійснити доавансування та розрахунок за поставлену продукцію. На 2021 році доведені показники фінансування на рівні 2020 року.

«Чому укладання контрактів на постачання 152-мм пострілів до Д-20 почалось у серпні, але досі не поставлені?»

Контракт на постачання 152-мм пострілів до Д-20 був укладений у серпні цього року та виконаний у жовтні місяці. Постачання виконано у повному обсязі. Боєприпаси знаходяться на арсеналах, базах і складах.

«Чому не укладені контракти на постачання 30-мм ВОГ-17, 7,62-мм холостих патронів?»

Контракти укладені, проведена технічна інспекція на підприємствах виробників, постачання здійснюється відповідно до графіків.

«Чому не укладені контракти на постачання 120-мм мінометів?»

Контракт укладений, постачання здійснюється відповідно до графіку згідно з умовами контракту.

«Чому укладання контрактів на ЛПРК «Корсар» почалось у серпні, але комплекси досі не поставлені у війська?

У зв’язку з проведенням доробки ЛПРК «Корсар», а саме включенням в комплект телевізійного прицілу, контракт був підписаний після комплексу випробувань. На даний час здійснюється виробництво.

«Чому не поставлені 42 одиниці БМП-2, контракти не укладені?»

Пропозиції, які надавалися компаніями щодо постачання БМП-2, не відповідали технічним вимогам Міноборони до них. Оборонне відомство не здійснює закупівлю зразків озброєння в незадовільному технічному стані.

«Чому не закуповуємо Archer, замість цього розраховуємо на грецького виробника, який тільки завершив випробування?»

Оборонним замовленням передбачено закупівлю продукції компанії Thermal Vision Technologies в рамках укладених державних контрактів.

«Протягом 2-3 років Збройні Сили залишаться без зброї (стосовно комплексів «Нептун», «Вільха», «Вільха-М»)»

23 серпня поточного року береговий ракетний комплекс «Нептун» прийнятий на озброєння та проводиться робота щодо підготовки серійного виробництва у 2021 році в рамках державного контракту. Закупівля комплексу «Вільха» здійснюється без зривів. Завершення розроблення та закупівлю комплексу «Вільха-М» сплановано на 2021 рік.

«Якщо Міністерство оборони України і Генеральний штаб не закуплять за державними гарантіями ОВТ – 10 млрд грн згорять»

Не згорять у разі прийняття Урядом Програми підвищення обороноздатності Збройних Сил України у 2020 році.

Закупівля за державними гарантіями передбачає отримання кредитних коштів, повернення яких з відсотками гарантує держава в наступні роки.Механізм закупівлі за державними гарантіями передбачає розроблення низки нормативно-правових актів щодо включення до Програми підвищення обороноздатності ЗС України у 2020 році, включення до основних показників державного оборонного замовлення, визначення умов надання державних гарантій тощо.

Міністерством оборони України розроблені всі необхідні проєкти нормативно-правових актів. Програма затверджена 5 листопада 2020 року, заходи включені до оборонного замовлення.

Замість закупівлі «Богдани» та розвитку вітчизняних підприємств, на залишки коштів в державі закуповуємо закордонні «Дани».

Між Міноборони України та приватним акціонерним товариством «Краматорський завод важкого верстатобудування» укладено державний контракт та сплачено аванс на виконання дослідно-конструкторської роботи. Проте, на сьогоднішній день, визначені умовами державного контракту роботи підприємством не виконані. Завдяки діям Міністерства оборони України вирішено питання щодо продовження виконання робіт, які були заблоковані у 2018 році.

Зазначається, що Міноборони продовжує роботу щодо пошуку можливостей забезпечення Збройних Сил сучасними самохідними гаубицями.

Також у Міноборони наголосили, що окремі політики, журналісти, громадські діячі дозволяють собі перекручення і довільне тлумачення фактів, тому що питання закупівель для оборонного сектора, у тому числі за ДОЗ, в інтересах конкретних політико-фінансових груп.