Вартість САУ «Дана» для України 1,5 млн дол – Excalibur Army

Вартість САУ Дана для України 1,5 млн дол – Excalibur Army

Як відомо, Міноборони пропонує закупити 26 чеських САУ Dana М2. До сьогодні називали різну вартість однієї САУ, насправді ж, за інформацією продавця – компанії Excalibur Army, кожна гаубиця Україні коштуватиме біля 1,5 млн дол.

Нагадаємо, що про плани закупівлі чеських 152-мм самохідних гаубиць «ДАНА-М2» та польських 155-мм САУ Krab на початку листопада повідомив начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Андрій Маліновський.

152-мм самохідну гаубицю Dana M2 хочуть закупити для заміни причіпних гармат типу Д-20, у майбутньому розглядаючі її модернізацію із заміною калібру на 155-мм. Причому намагаються це зробити ще з 2018 року, коли планували укласти контракт на 66 чеськиї гаубиць.

«Вибір також обумовлений максимальним наближенням до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних Сил [чеська САУ може використовувати постріли для гаубиць Д-20 та САУ 2С3 «Акація»], можливістю запозичення технологій для вітчизняних підприємств та подальшого переходу зі 152-го на 155-й калібр стандарту НАТО», – наголошують у Міноборони.

Також, за словами, заступника міністра оборони Олександра Миронюка в міністерстві розраховують на подальшу локалізацію виробництва чеських САУ на території України.

І якщо раніше, журналістом Юрієм Бутусовим називалася вартість однієї САУ близько 900 тис. дол., народним депутатом Михайлом Забродським – близько 1,29 млн євро, а інформагенція Міноборони обмежилась інформацією, що вартість не змінилась з 2018 року, попри зменшення потенційного замовлення до 26 одиниць, то тепер є офіційне підтвердження ціни артсистеми.

Так, при загальній вартості контракту на 26 самохідних гаубиць, із супутніми послугами, у 40,3 млн доларів, вартість однієї САУ для України складає 1,465 мільйонів доларів, повідомляє Defense Express з посиланням на представників компанії Excalibur Army та наводить фотокопію калькуляції до контракту 2018 року, зауважуючи, що вартість не змінилась і в 2020-му.

Вартість САУ Дана для України 1,5 млн дол – Excalibur Army

Також повідомляється, що Dana-M2 це глибока модернізація прийнятої на озброєння в 1977 році САУ Dana ShKH vz. 77, в якій замінено понад 80% складових частин.