Російський спецназ почав отримувати нові типи парашутів

Автор: Ганна Марко
Російський спецназ почав отримувати нові типи парашутів

Російський холдинг «Технодинамика» Держкорпорації «Ростех» приступив до поставок ЗС РФ нових тактичних парашутних систем «Стайер», призначених для десантування підрозділів спеціального призначення на швидкості до 350 км/год, в тому числі в умовах Крайньої Півночі.

«Стайер» (рос.) – парашутна система спеціального призначення (ПССП) типу «крило», що дозволяє здійснювати стрибки на висотах від 700 до 10 тисяч метрів, з максимальною польотною вагою до 180 кг. У 2020 році група російських десантників застосувала нові парашути в арктичних умовах, зробивши груповий стрибок в умовах Крайньої Півночі з нижньої межі стратосфери – з висоти 10 тис. метрів над архіпелагом Земля Франца-Йосипа.

Парашут дозволяє здійснювати стрибки на швидкості літального апарату до 350 км/год з додатковим вантажем до 50 кг. Система типу «крило» має підвищену маневреність при управлінні і значно розширює можливості для виконання тактичних завдань.

ПССП «Стайер» розроблена, в рамках дослідно-конструкторської роботи (ДКР) «Юнкер-О», фахівцями АТ «Політ» Іванівського парашутного заводу холдингу «Технодинамика» (рос.).

«Розробка «Стайер» велася в ініціативному порядку в інтересах Міністерства оборони. Система не має аналогів на російському ринку, має унікальні можливості і встигла довести свою надійність під час навчань. На сьогоднішній день «Стайер» прийнятий на озброєння і перші системи вже відправлені до війська», – повідомивв гендиректор холдингу Ігор Насенков.