Українське військо екіпірують високотехнологічним обладнанням українського виробництва

Telecard

Найближчим часом українські військові будуть оснащені й екіпіровані на кшталт бійців НАТО. Адже над цим сьогодні працює одеський завод Telecard – єдине в Україні підприємство, що входить до Групи НАТО з розвитку можливостей систем солдата в пішому порядку (LCG DSS), а саме у підгрупі управління, зв’язку, комп’ютеризації, розвідки і системної архітектури (C4I and Soldier Architecture Sub-Group, C4I&SA).

15 років поспіль Telecard виробляє продукцію військового призначення в інтересах Міністерства оборони та Генштабу Збройних сил України. Спочатку підприємство спеціалізувалося на виробництві таксофонів і таксофонних карт, однак з появою мобільних телефонів перекваліфікувалося у виробника телекомунікаційного обладнання для військових.

Історія створення Telecard

Telecard заснований 1995 року талановитим інженером Сергієм Вікторовичем Козловим. Сьогодні, через 25 років, підприємство очолює його син Олексій Козлов. Він розповів, як у Telecard об'єдналися команда розробників, випробувальна лабораторія, приладобудівний завод та потужне конструкторське бюро.

“Нам вдалося зібрати потужну групу розробників в Одесі, переважно на базі випускників Одеського політехнічного університету та Національної академії зв'язку ім. О.С. Попова. Нам пощастило з вузькопрофільними фахівцями: у Севастополі ще за часів СРСР була "Мекка" радіобудування всього Союзу, там діяв інститут, у якому зібралася група унікальних фахівців, яких і в усьому світі не так багато навіть зараз. Нам вдалося тоді переконати їх приєднатися до нашого конструкторського бюро. Близько 20 осіб – ціла група. Вони стали ключовим підрозділом, який із одеською командою почав вести розробки у галузі радіобудування. Це були представники ще тієї старої унікальної школи, яка залишилася від Союзу. У підсумку нам вдалося розробити і поставити на озброєння військові радіостанції, з якими згодом вдалося вийти й на експорт”, – розповів генеральний директор.

За його словами, його батько зробив ставку на технічний і науковий потенціал. Зібрав кращих інженерів і розробників. Адже, на переконання Сергія Вікторовича, за допомогою технологій можна вирішити практично будь-які проблеми.

Військовий сегмент Telecard

Ставка на технічний і науковий потенціал дозволила підприємству заслужити авторитет і серед іноземних колег, адже сьогодні Telecard – унікальне для України підприємство, яке співпрацює з НАТО.

“Ми – єдина в Україні приватна компанія, представники якої входять до спецпідгрупи НАТО з систем автоматизації тактичної ланки. Два рази на рік проходять засідання комісії, туди входять передові країни - Канада, США, Німеччина, Іспанія, Великобританія. Вони діляться останніми розробками з цієї лінії. Група розробляє новий перспективний стандарт для всіх країн блоку. Наші фахівці активно залучені у цей процес, деякі наші пропозиції прийняті і рекомендовані до внесення до нового стандарту“, – зазначив гендиректор Telecard.

Telecard Випробування розробок Telecard на полігоні Широкий Лан

Одна з ключових розробок Telecard – створення автоматизованої системи управління тактичної ланки Збройних Сил.

“По суті, нам потрібно взяти бригаду Сухопутних військ і оцифрувати її. У підсумку всі процеси повинні бути оцифровані як в повсякденному житті, так і на полі бою. Завдання – максимально знизити обсяг голосових команд і друкованих або рукописних документів. Все повинно бути автоматизовано, ми маємо створити систему, яка зможе збирати дані, фільтрувати, структурувати та виводити у потрібному вигляді з урахуванням необхідних алгоритмів обробки для підтримки прийняття рішення конкретною посадовою особою. У всіх країнах НАТО ведуться роботи над створенням подібних систем класу C2, C3 і аж до C4ISR”, – розповів Олексій Козлов.

Спішений солдат

За стандартами НАТО, у бойових умовах прийняття рішень делеговане командирам відділень, які безпосередньо перебувають на полі бою й розуміють поточну обстановку.

Для здійснення комунікації командир відділення має планшет та дві радіостанції. На планшеті відображена вся тактична інформація з поля бою. УКХ радіостанція – будь-яка радіостанція, що відповідає вимогам "Loaned Radio" (на даний час в Україні використовується американська станція Harris Falcon III) для зв’язку з командуванням операції. Друга радіостанція – широкосмугова, для зв’язку з особовим складом спішеного підрозділу та бойової машини (станція працює в мережі INTERCOM машини), власна розробка Telecard. В екіпіруванні рядового складу – широкосмугова радіостанція, відеокамера, біометричні сенсори. Архітектура системи відповідає рекомендаціям НАТО до систем DSS (Dismounted Soldier System) що наведені у GOSSRA.

Telecard Командно-штабна машина на базі КІА Командно-штабна машина на базі КІА

Система інтегрує в собі інформацію, отриману розвідкою про розташування сил противника, відображає інформацію стосовно бойового завдання підрозділу та інше. Також на планшеті командира відображається розташування власних сил та біометрична інформація про стан особового складу, включно із трансляцією відео з камер, встановлених на шоломах піхотинців, та показниками сенсорів. Система дозволяє підключати до неї стрілецькі комплекси та засоби розвідки і автоматично інформувати командира за допомогою тактичних знаків, фото- та відеозображень COP (Common operation picture).

Таким чином, командир має змогу в реальному часі спостерігати за перебігом операції і здатен за короткий час прийняти ефективне рішення для успішного виконання бойової задачі. Система дозволяє наводити та корегувати вогонь артилерії – для вчасної підтримки піхотинців на полі бою. При цьому час від виявлення цілі до її точного ураження вогнем скорочується до мінімального.

Такі системи активно впроваджують у найрозвинутіших арміях світу. Ця розробка Telecard уже проходила попереднє тестування в польових умовах, і підприємство планує з наступного року надати її в дослідну експлуатацію у підрозділи Збройних Сил України.

Командно-штабні машини

Завод Telecard виробляє командно-штабні машини власної розробки, які прийняті на озброєння в ЗСУ. Такі КШМ, по суті, є пунктами управління, де розміщено телекомунікаційне обладнання та робочі місця операторів та посадових осіб штабу. Саме виготовлення таких машин є ключовим завданням колективу Telecard у цьому напрямку діяльності.

Telecard Командно-штабна машина на базі БМП-1

Ціла низка засобів зв’язку – як закордонного, так і українського виробництва – дозволяє командирові здійснювати комунікацію з підлеглими підрозділами та вищим командуванням, швидко оцінювати оперативну обстановку та відповідним чином реагувати на неї. Завдяки телекомунікаційним засобам, використання таких КШМ дозволяє значно зменшити час, якого потребує командир від моменту усвідомлення завдання до віддання бойового наказу.

Спеціалісти заводу Telecard виготовляють командно-штабні машини на базі БМП-1, БТР-3, БТР-4, БТР-70, закінчується розробка КШМ на базі автомобілів Reno і KIA. Частина з них успішно використовується для виконання бойових завдань у зоні проведення ООС. Наразі колектив заводу завершує розробку командно-штабних машин на автомобільній базі.

Читати також:«Телекарт-Прилад» завершив передачу ЗСУ КШМ БМП-1КШ