Міноборони і КБ «Луч» підписали контракт на постачання ЗСУ ракетних комплексів «Нептун»

РК-360МЦ Нептун

Державне Київське конструкторське бюро «Луч» і Міністерство оборони України уклали контракт про постачання до війська у 2021 році берегових комплексів 360МЦ «Нептун».

Постачання відбудеться у рамках держоборонзамовлення, повідомляють в Укроборонпромі.

Згідно з контрактом до українського війська надійдуть уніфіковані пускові установки, транспортні та транспортно-заряджаючі машини, а також рухомий командний пункт, де зосереджується вся інформація, необхідна для роботи комплексу.

До складу комплексу (дивізіону) входять:

  • командний пункт РКП-360;
  • три стартові батареї (по 2 УСПУ-360);
  • технічна батарея (6 ТЗМ-360 і 6 ТМ-360);
  • підрозділи забезпечення.

Комплекс РК-360МЦ «Нептун» з протикорабельною ракетою Р-360 призначений для ураження бойових кораблів типу крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, що діють самостійно, або в складі корабельних груп і десантних загонів, а також берегових радіо-контрасних цілей, у простих і складних метеорологічних умовах у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

РК-360 МЦ «Нептун» оснащено крилатими ракетами, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність приблизно 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни. Першій є модіфікованим твердопаливним стартовим прискорювачем від зенітної ракети С-125. Основний турбореактивний двигун МС-400 вироблено компанією «Мотор Січ».

Головку самонаведення для ракети, що має надвисокі кути огляду та здатна визначити та захопити ціль на відстані до 50 км, розроблено українським Науково-виробничим підприємством «Радіонікс», у партнерстві з Державною акціонерною холдинговою компанією (ДАХК) «Артем», що входить до складу Укроборонпрому.

Раніше повідомлялось, що одна ракета Р-360 коштує майже мільйон доларів.

Читати також:ПКР «Нептун» з бойовою частиною вразила ціль (ВІДЕО)

РК-360МЦ Нептун

Нагдаємо, що головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак раніше повідомив, що комплекс замовлять на шасі Tatra.

Україна планує мати на озброєнні три платформи для крилатих ракет. Перша – це мобільні берегові комплекси, які тестуються зараз, друга – ракетні катери та корвети, третя платформа – авіаційні комплекси, зокрема повідомлялось, що у якості носія може бути використаний Су-24.

Очікується, що на розробку корабельної версії «Нептуна» витратять не менше півтора року.

Читати також:У морській піхоті ВМСУ створять ракетний полк ПКР «Нептун»