Добровольці, які стали гвардійцями: «Азов»

Добровольці, які стали гвардійцями: Азов

Офіційна історична довідка окремого загону спеціального призначення «АЗОВ» оприлюднена Управлінням по роботі з особовим складом Головного управління Національної гвардії України.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
окремого загону спеціального призначення «АЗОВ»
12 бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького
Національної гвардії України

23.05.2014 з активістів громадських організацій Патріот України та Автомайдан створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов’я».

18.06.2014 батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов’я» реорганізовано в батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».

26.09.2014 батальйон реорганізовано в полк патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».

09.05.2014 бійці «Азову» брали участь у визволенні захопленої будівлі міського відділу міліції у м. Маріуполь.

23.05.2014 загін звільнив від бойовиків Торезьку міську раду.

26.05.2014 загоном знищено терористичну базу в н.п. Урзуф, прийнято участь у звільненні н.п. Новий Світ та Мар’їнка.

13.06.2014 «Азов» приймав участь у звільненні м. Маріуполя.

У серпні 2014 року «Азов» приймав участь у боях за м. Іловайськ.

У вересні 2014 року «Азов» приймав участь у недопущенні прориву терористичних формувань до м. Маріуполь.

У січні 2015 року «Азов» включено до складу військової частини 3057 Східного ОТО НГУ (м. Маріуполь) як окремий загін спеціального призначення.

У лютому 2015 року «Азовом» визволено 5 населених пунктів на схід від Маріуполя: Павлопіль, Комінтернове, Бердянське, Широкине та Лебединське.

09 вересня 2017 – 05 травня 2018 року спецпідрозділ «Азов» виконував завдання з спеціальної, загальновійськової розвідки та контрдиверсійної боротьби снайперськими групами в районі проведення АТО та ООС.

З січня по вересень 2019 року батальйонна тактична група «Азову» у складі 30-ї бригади ЗСУ виконувала бойове завдання на лінії зіткнення в районі Світлодарської дуги. За період виконання завдання незаконні збройні формування понесли втрати: 30- вбитими, 42-пораненими, 1-взятий у полон, знищено 1-РЛС «Зоопарк 1», 2-БПЛА «Елерон», 8-БМП, 1- МТЛБ, 10-легкових та вантажних автомобілів, 8-КСП, 9-бліндажів, 11-казарм, після чого наші підрозділи просунулись вперед до 1 км.

У подальшому підрозділ продовжив виконувати завдання в складі операції Об’єднаних сил, здійснював протидесантну оборону узбережжя Азовського моря, проводив розвідку на 2-й лінії оборони, залучався до завдань по охороні громадського порядку в м. Маріуполі.

Командири: Андрій Євгенович Білецький, який після виборів до Верховної Ради України став народним депутатом, старший лейтенант Михайленко Ігор Володимирович, старший лейтенант Жорін Максим Борисович, капітан Прокопенко Денис Геннадійович.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт Національної гвардії