Sikorsky і Boeing представили Defiant-X – вдосконалену версію прототипу SB>1 Defiant, що може замінити UH-60

Defiant-X

Компанії, у рамках програми Future Long Range Assault Aircraft (FLRAA), запропонували на заміну UH-60 більш витончену і малопомітну версію прототипу SB>1 Defiant, який зараз проходить льотні випробування. Чи зможе він перевершити конвертоплан від Bell?

Sikorsky і Boeing провели «сотні торгових досліджень» і всебічно консультувалися з армією, щоб удосконалити свій прототип перспективного гелікоптеру SB>1 Defiant до нової версії Defiant-X, що був офіційно представлений сьогодні, повідомляє Breaking Defense.

У чому різниця?

Компанії приховували деталі, але за їх обережними заявами і гострим поглядом колег-репортерів, можна виділити кілька видимих змін у зображеннях, опублікованих сьогодні:

  • Defiant-X удосконалив шасі, отримавши переднє колесо, якого не вистачало SB>1 Defiant. (SB>1 мав два великих колеса попереду і маленьке колесо на хвості – подивіться на фото нижче). Це майже напевно додасть ваги, але, як заявили компанії, поліпшить стабільність в складних передових зонах приземлення.
Армія США визначила претендентів на заміну UH-60 Black Hawk
  • Defiant-X позбувся виступаючого вихлопного отвору, який був у SB>1 під двигуном. Це допомагає «зменшити тепловий підпис», – йдеться в заяві компанії. Іншими словами, нова конструкція відводить тепло двигуна іншим, менш помітним способом, що робить його більш непомітним для ворожих інфрачервоних датчиків, яким важче націлюватися. Компанії заявили, що вони все ще вирішують, який конкретний двигун встановити. Їм потрібно буде знайти найкращий баланс чистої потужності, простоти обслуговування і тепла.
  • Нарешті, Defiant-X має більш гостро вигнуту носову частину і яскраво виражений гребінь на задній половині фюзеляжу. Такі зміни «прес-форми» покращують «аеродинамічну керованість» літака, заявили в компаніях. Немає ні слова про те, поліпшать вони його швидкість, що є високим пріоритетом для армії, і в тій області, де SB>1 відстає від свого конкурента, Bell V-280 Valor.

Нагадаємо, що консорціум Sikorsky-Boeing конкурує з Bell за створення майбутнього штурмового літального апарату далекої дії (FLRAA), призначеного для заміни гелікоптерів UH-60 Black Hawk часів холодної війни на щось більш швидке, «далекобійне» і здатне нести важчі вантажі. (FLRAA, своєю чергою, є частиною більш широкої ініціативи Future Vertical Lift по розробці нових літальних апаратів – від вертольотів-розвідників до мінідронів).

Обидві команди вже літають на прототипах FLRAA, офіційно відомих як Joint Multi-Role Tech Demonstrators (демонстратори технологій).

Серед вимог до нового літального апарата, максимальна крейсерська швидкість – близько 280 вузлів (520 км/год), бойовий радіус без дозаправки – 300 морських миль (560 км), дальність польоту без дозаправки – не менше 2440 морських миль (4520 км). Гелікоптери повинні вміщувати не менше 12 пасажирів або 4,5 тонни вантажів, при цьому вартість однієї одиниці не повинна перевищувати 43 млн доларів (UH-60 коштує армії близько $20 млн).

Bell полетів першим. Їх конвертоплан V-280 – менший, витончений брат перевіреного боями V-22 Osprey – святкував третю річницю свого першого польоту 18 грудня. На той день, за інформацією Bell, він вже здійснив понад 150 польотів та загалом налітав понад 200 годин, досягаючи за рівного польоту швидкості у 350 миль/год (563 км/год, 305 вузлів).

Армія США визначила претендентів на заміну UH-60 Black Hawk Конвертоплан Bell V-280 Valor

Sikorsky-Boeing SB 1 Defiant, навпаки, мав затримки через виробничі проблеми на ранньому етапі, особливо з коробкою передач і наджорсткими лопатями несучого гвинта, необхідними для його складної конструкції гелікоптера, що має подвійні гвинти гелікоптерного типу спереду та штовхаючий гвинт у хвості. SB>1 літав трохи менше 2 років – перший політ був у березні 2019 року – і наразі налітав 26 льотних годин за 31 виліт. Він досягає 242 миль/год – 389 км/год (211 вузлів) у горизонтальному польоті, і компанії прагнуть розігнати його до 288 (250 вузлів).

Порівняльні випробування планується розпочати в 2022 році, вони проходитимуть у два етапи по року кожен. Перший підрозділ має отримати нові літальні апарати до 2030 року.