Відтепер у всіх військових частинах готуватимуть за Каталогом, але готуватимуть їжу по різному

харчування ЗСУ

У тих військових частинах, де донедавна харчувалися за аутсорсингом, нині закуповуватимуть дві послуги: з доставки продуктів за Каталогом та приготування солдатського меню.

Наприкінці минулого року міністр оборони підписав наказ № 490 від 24 грудня 2020 року, яким затвердив Інструкцію з організації харчування особового складу ЗС України з застосуванням Каталогу продуктів під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням.

Нагадаємо, що харчування за Каталогом було запроваджено у 2015 році з поступовим переходом армії на цю систему. За цією системою суб’єкт господарювання постачає продути за Каталогом, затвердженим наказом Міністерства оборони. При цьому військова частина зберігає продукти, формує меню, готує страви та забезпечує їхню роздачу самостійно.

Водночас функціонував аутсорсинг – за договорами військовослужбовці цих військових частин отримують готові страви. Суб’єкт господарювання постачає харчові продукти, готує страви та забезпечує їхню роздачу, миє посуд, прибирає й утилізує залишки (причому не завжди роблять це якісно і Міноборони доводиться судитися з ними).

Повне переведення ЗСУ на систему харчування за Каталогом мало статися ще у 2019 році, але перехід не було завершено через судовий позов підприємця Богдан Алли Костянтинівни – одного з ФОПів, що годували армію за старою системою. Розгляд цієї справи тривав з липня 2019 року по березень 2020-го і зрештою суд став на сторону оборонного відомства.

суд проти харчування ЗСУ

Проте тут проти реформи зіграло бажання військового керівництва привести штатну чисельність армії до застарілих лімітів 2015 року. Адже потрібна значна кількість особового складу, що забезпечуватиме харчування, а це близько 3000 посад, ввести які не можуть через ліміти, які тримають армію в некомплекті.

Міноборони заявляло, що продовжує роботу над врегулювання проблеми. Розглядали внесення змін до закону про чисельність ЗСУ, надання права командиру частини децентралізовано закуповувати послугу на місці. Однак, кажуть, що ці ініціативи потребують часу для реалізації, тому за рік спромоглися лише одного: для частин де відсутні штатні кухарі, крім постачання продуктів за Каталогом, додатково закуповують й послугу з організації харчування.

Наразі, згідно з наказом №490, в цих частинах, проведено тендер із закупівлі послуги з організації харчування, що включає забезпечення продуктами за Каталогом та послуги щодо забезпечення харчуванням (приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, облік та видача продуктів харчування, приготування страв, підтримання їдалень та складів у належному санітарному стані, комунальні виплати тощо).

Чекатимемо інформації чи стане в цих частинах чистіше на кухнях та смачніше у їдальнях. Чи знов почуємо скарги Міноборони на те, що ці компанії постачають неякісні продукти, готують погану їжу та мають комунальні борги, які треба вибивати через суд.

Водночас у військових частинах, які забезпечені персоналом для організації харчування, залишається вже звична система із застосуванням Каталогу.




Використані матеріали: АрміяInform