Монетизація, зростання комуналки й УБД…

Монетизація, зростання комуналки й УБД…

Уже на початку лютого українці отримають квитанції на оплату комунальних послуг за новими тарифами. З 1 січня 2021-го доводиться значно більше платити за електроенергію, тепло, газ і його постачання.

Чи треба хвилюватися з цього приводу таким пільговим категоріям, як учасники бойових дій, розповідає АрміяInform.

Нагадаємо, що починаючи з 1 жовтня 2019 року діє механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Пільги надаються у грошовій готівковій або безготівковій формі.

— Оскільки у столиці нарахування відбуваються в автоматичному режимі, нікуди звертатися не потрібно. Зміни тарифів закладені у програмному забезпеченні. Коли ціни піднімаються — розмір пільги відразу ж зростає. Тому пільговикам повторно звертатися до управління праці й соціального захисту населення, надавати платіжки чи переписувати заяви не треба, — коментує заступник директора Департаменту соціальної політики Київської міськдержадміністрації Максим Бученко.

Порядок розрахунку суми пільги залишається незмінним і визначається, як і раніше, залежно від:

  • розміру знижки, на яку пільговик має право, згідно із законом (зокрема для осіб з інвалідністю внаслідок війни — це 100-відсоткова знижка, учасників бойових дій — 75-відсоткова, учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни — 50-відсоткова);
  • кількості членів сім’ї пільговика, на яких відповідно до законодавства поширюються пільги;
  • з урахуванням установлених тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • соціальних нормативів.

Щоб бути впевненим, що нарахування відбувається пропорційно, радимо все ж щомісяця контролювати обіг коштів на особистих рахунках та, залежно від пільги, суми необхідної доплати. Це дасть змогу уникнути багатьох неприємностей. Особливо, якщо учасник бойових дій чи інший пільговик у довготривалому відрядженні в районі ведення бойових дій чи деінде.

Зауважте, що залежно від регіону чи постачальника, ціни й обсяг постачання за пільговою нормою можуть суттєво відрізнятися!