А ти купив травмат? Схеми МВС видачі дозволів на зброю

А ти купив травмат? Схеми МВС видачі дозволів на зброю

Днями Голова Нацполіції Клименко повідомив про розформування Дозвільної служби МВС через виявлені факти зловживань та корупції при оформлені та видачі дозволів на зброю.

У заяві прозвучало, що близько двох тисяч дозволів видали з порушеннями і зараз всіх власників зброї перевірять на законність отримання ними дозволів. У самому Міністерстві проводиться перевірка та невдовзі створять новий орган, який видаватиме дозволи.

Своєю чергою Голова Української асоціації власників зброї (УАВЗ) Георгій Учайкін опублікував у Фейсбук роз'яснення схем роботи Дозвільної служби МВС протягом багатьох років.

Учайкін написав, що не знає жодної людини, яка володіє травматичною зброєю, яка б отримала травматичний пістолет без проходження крізь схему, що почала працювати після виходу наказу МВС №379ДСК від 13.06.2000 року, який було розсекречено лише 17 серпня 2017 року.

Під дахом МВС продавалися за різними схемами (просто хабар, через участь у формуваннях з охорони громадського порядку тощо) дозволи на придбання «травматів». Для того, щоб схема приносила більше прибутків на підприємстві МВС «Форт» було розгорнуте потужне виробництво пістолетів.

Фірмами, які були створені з благословіння МВС, у Міністерства оборони за ціною від 8-12 доларів США купувалися пістолети Макарова для подальшої переробки у «травмати» і для продажу вже за 600 доларів США попередньо «обілеченим» «помічникам жірналістів».

Таким чином було «продано» дозволів на мінімум 220 тисяч травматів! За ціною від 300 до 500 доларів. «Чому мінімально, тому, що половину навіть в базу АРМОР не вносили», – написав Голова УАВЗ.

Крім того, раз на 3 роки, знов потрібно було викласти 250-300 доларів за продовження кожного дозволу на травмат. Мова йде про сотні мільйонів доларів, які були отримані в такий спосіб.

Як пише Г. Учайкін при кожному відділі Дозвільної служби по всій країні був такий «рєшала» з власною агентурною мережею посередників. Не бачити таке явище керівництво МВС та НП може лише у двох випадках – або воно сліпе, або воно «в темі».

Окрема історія з роздачею нагородної зброї – за 30 років такої зброї (насамперед пістолетів) було видано 50 000 одиниць.

«Ніколи ціна за «нагородняк» не була меншою за 5000 доларів США, а в часи Януковича командували деяким до 50 000 Євро», – зазначає Учайкін.

Зауважимо, що обіг зброї в Україні й далі регулюватиме інструкція МВС – сьогодні Верховна Рада відхилила законопроєкт № 4335 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» поданий від фракції «Слуга народу» та альтернативний йому проєкт № 4335-1 депутата Андрія Шараскіна.



Використані джерела: zbroya.info