Міноборони визначило розмір матдопомоги на 2021 рік

Автор: Андрій Шинко
гроші

Більшість військових знов можуть розраховувати лише на 500-1500 грн. Крім того, тепер навіть у разі важкої хвороби повну матдопомогу платитимуть не всім. Водночас додали нову підставу – смерть самого військового.

Проте не зрозуміло, як померлий військовослужбовець отримає 10-20 тис. грн матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Адже згідно з пунктом 9 розділу XXIV наказу Міноборони №260-2018 р. виплата матеріальної допомоги здійснюється за особистим рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира.

Нагадаємо, що розмір допомоги відчутно (до 20 разів) зменшили ще у 2020 році – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 000 грн), то на 2020 рік розмір допомоги прирівняли до одного окладу за званням (530-1500 грн).

На цей рік розміри і порядок виплати допомоги встановлено наказом Міноборони від 12.03.2021 № 59 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2021 рік».

Матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового забезпечення військові зможуть отримати виключно за наявності таких підстав:

  • смерть військовослужбовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;
  • порушення стану здоров'я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова ВЛК), а саме:
    • онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та (або) хіміотерапія;
    • захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит В,С;
    • безперервне перебування на реабілітації або у відпустці для лікування у зв'язку із хворобою (сумарно більше 30 днів поспіль) внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів, які пов'язані з виконанням завдань в районі проведення операції Об'єднаних сил.

Як бачимо тепер у разі тривалого лікування, повну допомогу платитимуть лише, якщо захворювання і травми пов'язані з виконанням завдань в районі проведення ООС. А якщо у вас, не дай Боже, протезування ноги відірваної на навчаннях чи в парку частини, – вибачайте, отримаєте 1000 грн. Також додали умову, що таке лікування має бути безперервним.

Міноборони визначило розмір матдопомоги на 2021 рік Міноборони визначило розмір матдопомоги на 2021 рік Міноборони визначило розмір матдопомоги на 2021 рік