Заборонені для екплуатації міномети «Молот» ремонтують

Автор: Олексій Махно
Заборонені для екплуатації міномети Молот ремонтують

Завод «Маяк» розпочав гарантійний та післягарантійний ремонт мінометів М-120-15 «Молот», експлуатація яких була припинена Міноборони після кількох інцидентів із загибеллю військових.

На підприємстві повідомили, що ремонтують міномети вперше за шість років експлуатації.

Проте це неправда. Міномети «Молот» направляли на гарантійний ремонт й раніше.

Заборонені для екплуатації міномети Молот ремонтують

Так, у 2018 році видання «Лівий берег» повідомило, що згідно з рекламаційним актом від 17 лютого 2017 року на гарантійний ремонт було відправлено міномет 128-ї бригади, який через розлом двуноги отримав забоїну дульного зрізу ствола, що унеможливлювало стрільбу.

Кілька місяців бракований міномет знаходився на зберіганні та не експлуатувався. А в 2017 році ствол відправили на «прогонку» на Старокраматорський машинобудівний завод, де на замовлення заводу «Маяк» й виготовлялися стволи для «Молотів».

У рекламаційному акті військова частина просила про заміну міномету. Проте акт приймання-передачі робіт від 17 липня 2017 року свідчить, що «Маяк» виконав роботи з гарантійного обслуговування і повернув бригаді ту саму одиницю озброєння.

Саме цей міномет 6 липня розірвався на Рівненському полігоні. Тоді від вибуху загинуло троє військових та дев'ятеро було поранено. 11 липня повідомили, що результат слідчого експерименту показав, що причиною вибуху стало подвійне заряджання.

«Молот», що є аналогом радянського 120-мм міномета 2Б11, у Збройних Силах України з березня 2016 року. Допущений до експлуатації наказом Генерального штабу №446 від 17.11.2015 р. Загалом ПАТ «Завод «Маяк» поставив військовим 280 таких мінометів.

Після надходження мінометів до військ були відмічені численні скарги щодо їх низької якості.

Так у 2016 році, в ході стрільб мінометної батареї однієї з бригад, на полігоні «Широкий лан» у всіх шести мінометів по черзі заклинив підіймальний механізм. Серед інших проблем – «лущилася» фарба, метал швидко ржавів та окислювався. Також були питання до матеріалу з яких виготовлено механізми наведення та захисту від подвійного заряджання.

Заборонені для екплуатації міномети Молот ремонтують

На ті самі недоліки скаржилися й у 72-й механізованій бригаді. Також були претензії до важкого та незручного колісного ходу, який в декількох мінометів просто розвалився.

незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот» незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот»

А 25 липня 2016 року, на полігоні «Широкий лан», міномет «Молот» розірвався під час стрільб. Загинув військовий 57-ї бригади, ще десять дістали поранень (один помер в лікарні 2 вересня). Згодом трапилось ще кілька інцидентів, в яких загинуло понад 10 військових.

12 липня 2018 року, за зверненням Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, РНБО оприлюднила документ щодо інцидентів з мінометами у ЗС України в 2016-2018 роках. Згідно з документом, всього за цей час трапилося 12 інцидентів, 8 з них з мінометом «Молот», 4 – з радянським 2Б11.

Заборонені для екплуатації міномети Молот ремонтують

Причинами інцидентів з «Молотом» стали: 3 – подвійне заряджання, 4 – нештатне спрацювання підривника міни та розрив її в каналі ствола, 1 – розрив міни у каналі ствола в результаті бойового пошкодження міномету.

Восени 2020 року презентували модернізований «Молот». На той час він завершував держані випробування. Висловлювались пропозиції зміни назви, щоб уникнути небажаних асоціацій. Проте схоже назву вирішили зберегти.

Щодо поліпшень, то на заводі доопрацювали механізм запобігання подвійному заряджанню. Задля зменшення корозії та відмови механізму через вплив температури, крім сталі використали бронзу. Замінили опорну плиту – вона стала легшою. Тепер її можна використовувати на неґрунтових поверхнях. Полегшили механізм колісного ходу – конструкція позбулась амортизаторів, та отримала ресори, які на заводі вважають більш довговічними.

4 січня 2021 року пресслужба Заводу «Маяка», що входить до складу ДК «Укроборонпром», повідомила, що розпочато процедуру постановки на озброєння модернізованого міномета М-120-15 «Молот» (також його називають М-120-16).

Підприємство розраховує отримати замовлення на декілька тисяч мінометів.

Цікаво, що в жовтні 2020 року, заступник гендиректора Укроборонпрому Мустафа Найєм заявив, що приватна компанія вкрала документацію на вдосконалений 120-мм міномет «Маяка» і намагається поставити його на озброєння ЗС України як свою розробку.

Зазначимо, що в 2020 році державні випробування проходили відразу три вітчизняних 120-мм міномети. Крім доопрацьованого «Молота» це були – «Бучарда» від приватного підприємства «Старокраматорський машинобудівний завод» (яке виготовляло близько 50% компонентів міномету «Молот», зокрема й ствол), МП-120 від приватної компанії «Українська бронетехніка». Ціна мінометів українського виробництва – від 500 до 600 тисяч гривень.