Перспектива використання безпілотних автоколон

Автори: М.Канчуга, В.Миколайчук
Перспектива використання безпілотних автоколон

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

До вашої уваги тези доповіді «Перспектива використання безпілотних автоколон».

У воєнних конфліктах минулого століття військові вантажівки здійснювали доставку матеріальних засобів, рухаючись відносно безпечними дорогами, на значній відстані від лінії фронту. Тепер же, враховуючи широке застосування Росією високоточної зброї та проникаючих малих диверсійно-розвідувальних груп, не існує поняття «безпечне».

Якщо згадати фазу активних бойових дій на Сході нашої Держави, стає зрозуміло, що одним з найнебезпечніших обов’язків було керування автомобілем, рух у колонах. Ми втратили велику кількість особового складу через раптові напади на колони, які здійснювали підвезення матеріальних засобів та боєприпасів, та при наїзді автомобілів на придорожні вибухові пристрої.

Відповідно постає питання, яким чином підвищити живучість особового складу і вчасно та в повному обсязі забезпечити виконання завдань з доставки вантажів.

Міжнародні воєнні конфлікти сучасності вказують на принципово нові напрями ведення бойових дій із залученням щораз більшої кількості різноманітних дистанційно керованих (роботизованих) комплексів. У цьому напрямі ведеться активна робота в арміях передових країн світу, адже чітко стає зрозумілим факт, що першість використання таких передових технологій забезпечить беззаперечний успіх на полі бою, використовуючи при цьому значно менші за чисельністю підрозділи.

Оскільки автомобільна техніка залишається основним засобом забезпечення рухомості частин та підрозділів війська, яку широко застосовують для вирішення різноманітних завдань: транспортування озброєння та техніки, буксирування різного призначення причіпних систем, перевезення особового складу та військового майна, використання безпілотних (роботизованих) військових вантажівок є необхідним для нашого війська трендом.

Для прикладу, військові США вже випробовують ведені безпілотні вантажівки. З цих автомобілів формують колону, яка використовується для перевезення різних вантажів. У колонах безпілотні машини будуть переміщатися виключно в якості ведених – головний автомобіль в колоні буде управлятися водієм. Це дозволить істотно знизити втрати бійців. Крім того, безпілотні вантажівки дозволять вивільнити водіїв для вирішення інших важливих завдань.

В даний час американська компанія Oshkosh працює над обладнанням вантажних автомобілів системами управління компанії Robotic Research, що дозволить конвертувати звичайні машини в безпілотні.

Під час практичних випробувань формувалась автоколона кількістю до десяти автомобілів, включаючи один керований людиною автомобіль. Різні військові вантажівки без водіїв самостійно проїхали по заздалегідь заданому маршруту.

Під час випробувань автоколона зіткнулася з кількома «перешкодами», з якими зазвичай мають справу військові водії. Слідуючи по маршруту, колона перетинала перехрестя та об'їжджала припарковані на узбіччі автомобілі та пішоходів.

Таким чином, автономія військових вантажівок стає однією з ключових технологій. Використання таких автомобілів дасть змогу уникнути втрат серед особового складу, зменшить працемісткість робіт із захисту кабін, що, своєю чергою, призведе до зменшення маси та відповідно покращить тактико-технічні характеристики таких зразків. Це, безумовно, має вирішальне значення для військового вантажного автомобіля наступного покоління.





Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)