За проникнення на військові об’єкти – штраф 51 000 грн

За проникнення на військові об’єкти – штраф 51 000 грн

Ввести адміністративне покарання у вигляді штрафу до 51 тис. грн за самовільне проникнення на військові об’єкти пропонує Міністерство оборони України.

Відповідний проєкт закону був схвалений на засіданні уряду в середу 23 червня, повідомляє АрміяInform. Далі його направлять на розгляд Верховної Ради.

За самовільне проникнення на військові об’єкти пропонується встановити адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17 тис. грн) з конфіскацією спорядження, за допомогою якого здійснено правопорушення або без такого.

Повторне відповідне порушення протягом року буде каратися штрафом від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (від 17 до 34 тис. грн) з конфіскацією спорядження.

Якщо проникнення відбулося в умовах особливого періоду (триває зараз), тоді штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (від 17 до 51 тис. грн) з конфіскацією спорядження.

Згідно із законопроєктом, військовий об’єкт – це частина території з розміщенням на ній будівель, споруд, майданчиків для відкритого зберігання військової або іншої техніки, боєприпасів і майна; військові транспортні засоби, озброєння і військова техніка, будівлі, які стоять окремо, приміщення в цих будинках, які огороджені огорожею з розміщенням вивісок про їх належність до об’єктів:

  • Міністерства оборони України,
  • Збройних Сил України,
  • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації,
  • правоохоронних та розвідувальних органів,
  • державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями,
  • інших військових формувань, утворених відповідно до законів, які охороняються військовослужбовцями, працівниками воєнізованої або сторожової охорони.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що в умовах довготривалої російської агресії існує постійна загроза диверсій на важливих військових об’єктах з метою підриву обороноздатності України.

Відповідальність за вчинення диверсій передбачена Кримінальним кодексом України (карається позбавленням волі на строк до 15 років). Натомість адміністративної відповідальності за самовільне проникнення на військові об’єкти, що може бути передумовою вчинення диверсії, не передбачено.

Також зазначається, що деякі військові об’єкти належать до потенційно небезпечних, і проникнення на них може призвести до важких і трагічних наслідків для цивільного населення.