Британська Babcock очолить будівництво та модернізацію кораблів для ВМС України

Британська Babcock очолить будівництво та модернізацію кораблів для ВМС України

Швидкісні ракетні катери, сучасні фрегати та корабельне озброєння – британська Babcock International Group очолить програму будівництва та модернізації кораблів ВМС України. Також до неї долучаться MBDA, Thales і Royal Haskoning DHV.

Про це йдеться у тристоронньому меморандумі, який Babcock International Group (Babcock) підписала 21 червня в Одесі з Міністерством оборони України та урядом Великобританії.

«Ґрунтуючись на угоді [Меморандумі про наміри – UMP], підписаній в жовтні 2020 року, дві країни будуть просувати велику програму українських військово-морських проєктів, а Babcock буде їх основним промисловим партнером», – повідомляють у компанії.

Програма Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme (UNCEP) включає розширення можливостей існуючих військово-морських платформ, поставку нових платформ, в тому числі швидкісних ракетних катерів, сучасних фрегатів, корабельного озброєння і навчання військово-морського персоналу. Програма також включає спільну роботу по відродженню українських верфей шляхом розробки та впровадження відповідного заходів плану.

Babcock очолить британських і українських промислових партнерів, щоб допомогти Міноборони України в реалізації цих проєктів. Також будуть залучені MBDA, Thales і Royal Haskoning DHV. Британські компанії будуть тісно співпрацювати з українською промисловістю. Наразі розпочнеться робота над контрактами щодо реалізації ряду проєктів програми.

Зокрема, як розповіли у Міноборони України перші контракти на будівництво ракетних катерів будуть підписані вже в серпні цього року.

Щодо сучасних фрегатів згаданих компанією.

Babcock недавно повідомив, що Греція була метою для можливого продажу її нового фрегата Type 31, і цілком ймовірно, що Україна може бути додана в список можливих експортних можливостей, які переслідує компанія. Проте представник компанії відмовився обговорювати, чи був Type 31 частиною британської пропозиції.

Водночас відомо, що Міноборони України розглядає питання перепрофілювання недобудованого корвета «Володимир Великий» проєкту 58250 у багатофункціональний фрегат ближньої морської зони. А як стало відомо ЗМІ, після підписання Меморандуму, Олександр Миронюк у коментарі висловив надію, що Лондон допоможе Україні добудувати корвет «Володимир Великий». Тому можливо йдеться саме про проєкт 58250.