ВМСУ купують два британські тральщики

ВМСУ купують два британські тральщики

ВМСУ отримають від Великобританії два тральщики. Спеціально для підписання договору про їх постачання 21 червня в Одесу приїде Президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляє одеське видання «Думская».

За інформацією видання, мова йде про закупівлю тральщиків типу Sandown, які були побудовані на початку 90-х років минулого століття. Всього до складу Королівського флоту було введено 15 тральщиків цього типу, проте в 2000-х три кораблі передали Естонії, а ще три Саудівській Аравії. Таким чином зараз HMS мають дев'ять кораблів цього типу, два з яких передадуть Військово-Морським Силам України.

Тральщики мають довжину 53 метри, ширину 11 і осадку 2,3 метра. Пара дизелів по 1523 к.с. розганяють корабель до 13 вузлів. Є також електродвигун для безшумного ходу. Тральщики озброєні 30-мм гарматою Mark 44 Bushmaster II, трьома шестиствольними 7,62-мм кулеметами «Мініган» і парою кулеметів загального призначення.

Також на кораблях встановлені радари та системи пошуку мін, включаючи потужний гідролокатор. Можливо кораблі будуть модернізовані більш сучасними системами.

Зауважимо, що після окупації Криму, з мінно-тральних кораблів у складі ВМС України залишився лише рейдовий тральщик «Генічеськ» (M360) проєкту 1258Е, що був побудований у 1984 році. В окупованому Російською Федерацією Криму залишились два морські тральщики проєкту 266М – «Чернігів» (U310) і «Черкаси» (U311), 1974 і 1977 років побудови.

ВМСУ купують два британські тральщики

Нагадаємо, що у жовтні 2020 року у Лондоні було підписано Меморандум про наміри між Міністерствами оборони України і Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо співробітництва з розвитку ВМС України, який передбачає залучення коштів Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.



ВМСУ купують два британські тральщики