У Франції вже готові корпуси трьох катерів для ДПСУ

У Франції вже готові корпуси трьох катерів для ДПСУ

Корпуси перших трьох катерів FPB 98, замовлених для української Морської охорони у французької компанії Ocea, вже повністю готові. На них встановлюють обладнання та починають випробування на воді.

Про це повідомив глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Радий повідомити, що корпуси трьох катерів французької компанії Ocea для Держприкордонслужби служби вже повністю готові. На них встановлюють обладнання та починають випробування на воді. Ми очікуємо, що наступного року систему охорони та захисту морських кордонів посилять дев’ять нових суден. Це легкі та маневрені катери з морського алюмінію, який дає меншу осадку та може працювати на мілководді. Це екологічні судна для тривалої експлуатації», – зазначив Арсен Аваков.

У Франції вже готові корпуси трьох катерів для ДПСУ

Екіпаж цих кораблів – 13 осіб, дальність ходу близько 1200 морських миль, автономність від 7 до 10 діб. Всі кораблі будуть оснащені швидкісним RIB човном українського виробництва.

Він нагадав, що за контрактом п’ять суден буде побудовано у Миколаєві компанією «Нібулон».

«Локалізація виробництва була ключовою вимогою цього контракту. Україна не тільки отримає нові катери, а й здобуде сучасні технології з будівництва кораблів, що дозволить надалі самостійно обслуговувати судна і розвивати власне виробництво на материковій частині країни», – сказав Арсен Аваков.

Для реалізації проєкту на Суднобудівному заводі «Нібулон» проведено зміни згідно з вимогами французької сторони. Зокрема:

  • відремонтовано і підготовлено цех з обробки алюмінію для виготовлення повнокомплектних суден з морського АМГ. Площа цеху – 2562,6 кв.м;
  • розширено і збільшено ворота для виходу повнокомплектного катера;
  • встановлено додатковий внутрішній кран.
  • придбано кран Liebherr LPS180 для спуска катерів та додаткове обладнання для прорізувальних машин ESAB Plasma для роботи з алюмінію;
  • проведена сертифікація заводу згідно з міжнародними стандартами ISO Bureau Veritas;
  • проходить набір команди робітників, які поїдуть на суднобудівні потужності компанії Ocea (Франція) для стажування;

Перша група конструкторів та технічних спеціалістів поїдуть на стажування та отримання досвіду вже наприкінці цього року.

У Франції вже готові корпуси трьох катерів для ДПСУ