Всі армійські закупівлі заблоковано (ДОКУМЕНТ)

Всі армійські закупівлі заблоковано (ДОКУМЕНТ)

Через зміни у законодавстві щодо оборонних закупівель на невизначений термін заблоковані всі закупівлі військових частин ЗС України на суму понад 200 тисяч гривень.

Про це повідомляє Військовий кур'єр України з посиланням на лист командувача Сил логістики ЗСУ генерал-лейтенанта Олега Вишневського від 4 червня 2021 року.

У листі йдеться, що, через ухвалений закон «Про оборонні закупівлі» та урядову постанову №363 від 3 березня 2021 року, військові частини не мають право укладати контракти на товари оборонного призначення, навіть за процедурами закупівлі, визначеними Законом України «Про публічні закупівлі».

«Очільники Міністерства оборони тривіально не змогли погодити три пов’язаних документи, які впорядковують процедури закупівлі оборонної продукції в ЗСУ. Тобто на словах військовим частинам надали можливість проводити закупівлі самостійно, без втручання посередників усіх калібрів, а в реалі таких прав їм не надали. Але централізоване фінансування таких закупівель шустро порізали!», – пише Військовий кур'єр України.

Видання зазначає, що результаті цих непрофесійних дій міноборонівських чиновників, генерал Вишнівській змушений зупинити всі закупівлі на суму більш ніж 200 000 гривень, у тому числі й постачання товарів по вже укладених контрактах, що були укладені після 21.04.2021 (дня введення в дію постанови КМУ №363).

Всі армійські закупівлі заблоковано

КЕКВ 2260, що згадується в листі – це стаття «Видатки та заходи спеціального призначення» – придбання, утримання, ремонт та утилізація виробів військового призначення, військової техніки, військове будівництво (крім житла для військовослужбовців, гуртожитків, казарм, будівництва об’єктів соціально-культурного та побутового призначення).

У листі командувача Сил логістики також йдеться, що з метою виправлення ситуації, дано доручення опрацювати питання щодо внесення необхідних змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» та/або Постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 № 363 «Питання оборонних закупівель».

Скільки часу знадобиться, щоб розблокувати армійські закупівлі наразі невідомо.