Добровольцями терооборони зможуть стати іноземці

Добровольцями терооборони зможуть стати іноземці

Іноземці та особи без громадянства можуть стати добровольцями у складі добровольчих формувань Сил територіальної оборони Збройних Сил України, – закон.

Таку можливість передбачає Закон України «Про основи національного спротиву», що був прийнятий Верховною Радою 16 липня 2021 року.

Зокрема підпункт 1 пункту 1 статті 1 закону передбачає, що іноземець чи особа без громадянства, який перебуває в Україні на законних підставах впродовж останніх п’яти років може бути на добровільній основі зарахований для проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Проте наступний підпункт визначає, що добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань тероборони в межах території відповідної територіальної громади.

Що таке добровольче формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України закон відповіді не дає. Адже добровольче формування територіальної громади не входить до складу ЗС України, а у складі Сил територіальної оборони відсутні добровольчі формування.

При цьому Порядок комплектування добровольчих формувань територіальних громад на добровільній основі ще має окремо затвердити Кабінет Міністрів України.

Нагадаємо, що для повноцінної організації територіальної оборони, закон вимагає від Уряду, міністерств та відомств прийняття понад 20 підзаконних актів (їх перелік).

Тому варто дочекатися затвердження відповідних порядків.