Звернення Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака

Звернення Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака

Як відомо, згідно з рішенням Президента України, Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак йде з посади. З цього приводу він оприлюднив звернення.

Дорогі побратими! Шановні друзі та всі, кому не байдужа доля Збройних Сил та України!

Вступаючи на посаду, 23 травня 2019 року, я визначив пріоритетні завдання для себе та Збройних Сил України. Основні з них виконано, а також закладено суттєве підґрунтя для реалізації запланованого.

У Збройних Силах України завершено перший практичний етап трансформації системи об’єднаного керівництва сил оборони та створено систему військового управління, яка забезпечуватиме ефективне та безперервне управління військами в умовах загрози розширення збройної агресії рф та сучасних безпекових викликів.

Органи військового управління перейшли на функціонування у складі типових J- (G, A, N) структур. Зазначений перехід створює фактично нову культуру роботи штабів усіх рівнів, орієнтовану на підвищення рівня їхньої взаємосумісності з органами управління збройних сил держав-членів НАТО. До кінця цього року всі органи військового управління набудуть повних оперативних спроможностей у нових організаційних структурах.

Вдалося здійснити й оптимізацію процедур вироблення управлінських рішень з чітким розмежуванням повноважень та відповідальності за реалізацію функціональних вертикалей щодо генерування (підготовки, розвитку), застосування та забезпечення військ (сил).

Реформи ніколи не відбувалися безболісно, особливо коли це стосується розмежування повноважень та усунення дублювання функцій між Збройними Силами і Міноборони. В умовах протидії російській агресії проведення реформ ускладнювалося і внутрішнім спротивом, і спробами дискредитації мене та інших командирів. Попри перешкоди, досягнуто позитивних результатів. Запроваджені зміни незворотні на шляху до євроатлантичної інтеграції України.

Вдячний кожному військовослужбовцю та працівнику Збройних Сил України за підтримку та відповідальність у реалізації спільних завдань. Мав за честь очолювати протягом цих років потужний колектив однодумців, мотивованих патріотів і професіоналів, які заслужили ратною працею найвищу довіру суспільства та визнання серед міжнародної спільноти.

Система має працювати незалежно від особистості. Сталися докорінні зрушення, які дозволять працювати без втручання “в ручному режимі”. Коли йшов на посаду, не тішив себе ілюзіями щодо складнощів. Чітко усвідомлював свої завдання і відповідальність та що потрібно зробити.

Було проаналізовано стан забезпечення Збройних Сил. Нарощено організацію підготовки військ за стандартами НАТО, продовжено впровадження досвіду, набутого під час проведення АТО/ООС, вдосконалено навчально-матеріальну базу. На належному рівні забезпечено безпеку арсеналів, баз і складів ЗС України.

Поглиблено співробітництво у сфері оборони щодо входження до Євроатлантичної системи колективної безпеки. Ми активізували військовий діалог з Альянсом на стратегічному рівні та розширили співпрацю в Чорноморському регіоні. Дякую нашим союзникам та партнерам за повне розуміння та підтримку, яку вони надають для розвитку Українського війська.

Дороговказом для мене продовжує бути пройдений шлях найгарячішої фази війни: 2014 року Бог, мабуть, зберіг мені життя, щоб я зробив все для того, аби болючі проблемні питання не виникали, а трагічні сторінки в літописі Збройних Сил України більше не повторювалися. Я сумую за кожним загиблим військовослужбовцем, глибоко співчуваю родинам полеглих Героїв...

У Збройних Силах прийняті всі рішення щодо швидкого розгортання додаткових резервів та необхідних ресурсів у разі загострення оперативної обстановки довкола нашої держави.

Сьогодні, в умовах об’єктивної переваги противника, Збройні Сили України готові до адекватної відповіді як у разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об’єднаних сил, так і у випадку ускладнення воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки.

Як свідчить досвід, набутий за роки російсько-української війни, завжди потрібні виваженість у рішеннях та консолідація зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування, територіальних громад навколо захисту України.

Наша спільна мета – перемога у війні з агресором, забезпечення сталого миру, відновлення територіальної цілісності. І це під силу лише згуртованому Українському народові.

Держава, у якій влада дбає про своїх захисників, а суспільство підтримує та поважає військових, непереможна!

Залишаюся в строю захисників України!

Разом до перемоги!

Слава Україні!

генерал-полковник Руслан ХОМЧАК