Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Хомчака

Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Хомчака

Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак йде з посади. Його місце займе командувач військ оперативного командування «Північ» генерал-майор Валерій Залужний.

Про це заявив прессекретар президента Сергій Никифоров під час брифінгу 27 липня.

«Це рішення Президента України. Володимир Зеленський не сумнівається у патріотизмі і вірності присязі, фаховості Руслана Хомчака, але він хоче бачити синергію між Міністерством оборони та ЗСУ. Тако синергії ми, на жаль, не бачимо», – сказав Никифоров.

За його словами, на місце головнокомандувача ЗСУ призначений генерал-майор Валерій Залужний, командувач військ оперативного командування «Північ».

Генерал-полковник Руслан Хомчак переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО, а з тієї посади, відповідно, йде чинний перший заступник генерал-полковник Михайло Коваль.


Залужний

Валерію Федоровичу Залужному 48 років.

Звання «генерал-майор» отримав 23 серпня 2017 року.

З грудня 2019 року і до сьогодні обіймав посаду командувача військ оперативного командування (ОК) «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Попередні посади:

  • 2018 - 2019 – начальник Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ - перший заступник командувача об'єднаних сил;
  • 2017 – начальник штабу-перший заступник командувача військ ОК «Захід»;
  • 2009 - 2012 – командир 51-ї окремої механізованої бригади;
  • 2007 - 2009 – начальник штабу - перший заступник командира 24-ї окремої механізованої бригади;
  • 2005 - 2007 – навчання в Національній академії оборони України;
  • 1997 - 2005 – служба на посадах від командира взводу, роти, батальйону.

З відзнакою закінчив загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ в 1997 році та Національну академію оборони України у 2007 (з золотою медаллю).

Участь у російсько-українській війні Валерій Залужний бере з липня 2014 року, коли був призначений на посаду заступника командувача сектора «С» (Донецька область).

У 2019 році так звана «генеральна прокуратура луганської народної республіки» оголосила Валерія Залужного у розшук. Окупанти звинуватили генерал-майора у «геноциді та застосуванні заборонених засобів і методів ведення війни».