Звільнив працівника, що уклав контракт із ЗСУ – отримав штраф та інші наслідки

Звільнив працівника, що уклав контракт із ЗСУ – отримав штраф та інші наслідки

У Держпраці на реальному прикладі розповіли, які наслідки чекають роботодавців у разі звільнення працівників, що уклали контракт на військову службу.

Про це пише Кадровик-01 з посиланням на Управління Держпраці у Сумській області.

До Управління Держпраці у Сумській області звернулася жінка, яка повідомила, що її неправомірно звільнили. Вона працювала у відділі культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області.

Працюючи в установі, жінка уклала контракт про проходження військової служби у Збройних силах України на посадах осіб рядового складу. У період проходження військової служби Відділ культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області спочатку прийняв наказ про припинення виплати заробітної плати військовій, а потім наказ про звільнення у зв`язку з вступом на військову службу за контрактом.

Жінка дуже здивувалася дізнавшись, що звільнена. Спочатку вона намагалася пояснити своєму керівництву, що її права порушені, та в результаті отримала незадоволення керівництва та шквал образ. Зрозумівши, що її не чують, військова написала звернення до Держпраці.

В ході позапланової перевірки інспектор праці встановив порушенням прав військовослужбовця, за результатами заходу виніс припис, яким зобов’язав установу забезпечити дотримання законодавства та усунути порушення, крім того суб’єкту господарювання виписали штраф.

Відділ культури і туризму Конотопської міської ради Сумської області не погодився з приписом та винесеними Постановами, звернувся до суду. Суд першої інстанції підтримав позицію Держпраці, суд другої інстанції скасував попереднє рішення. Фінальну крапку поставив лише Верховний Суд, підтвердивши правомірність позиції Управління Держпраці у Сумській області.

Жінка повернулася на роботу, отримала всі кошти, які підприємство їй повинно виплатити відповідно до чинного законодавства.

До відома: відповідно до ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держабюджету відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».