120-мм гармата з автоматом заряджання на Т-64

120-мм гармата з автоматом заряджання на Т-64

Модернізація українських танків Т-64 шляхом заміни гармати з калібром 120-мм – всі «підводні камені»

Про це розповідає інформаційна агенція Defense Express.

Подальший розвиток танкового парку Збройних Сил України поки нерозривно пов’язаний з модернізацією Т-64. Саме ця машина у найближчі десятиріччя буде основою бронетанкових сил України.

І в цій ситуації виникає цілком логічне питання, а чи можливо підвищити бойову ефективність Т-64 шляхом заміни гладкоствольної 125-мм гармати на 120-мм натівського зразка.

Це рішення теоретично також може вирішити цілий спектр проблем, які пов’язані з відсутністю в Україні власного виробництва 125-мм танкових пострілів. Особливо в умовах, коли, крім РФ, ці боєприпаси виробляються у лічених країнах світу, а їх бронепробития менше за натівські снаряди.

Про можливість заміни 125-мм гармати на 120-мм на Т-64 Defense Express поговорив з Вадимом Павличем – танкістом, провідним спеціалістом ТОВ «НВП «Енергія-2000», у рамках відеоінтерв’ю в якому йшла мова про бойовий досвід використання Т-64 на Донбасі, його модернізації «зразка 2017 року», «Булат», а також розвиток у вигляді проекту «Краб».

Загалом заміна головного калібру на Т-64 можлива, проте вимагає масштабного перероблення машини. В першу чергу необхідна нова зварна-катана башта, яка має замінити штатну литу.

Через те, що штатний механізм заряджання Т-64 «працює» з радянським роздільними танковими пострілами, то він не підходить під унітарний натівський 120-мм боєприпас.

Т-64: встановити 120-мм гармату з автоматом заряджання

Тому замість нього встановлюється новий автомат – і це вже вирішене завдання. Наприклад, Т-84-120 «Ятаган» отримав розвинений забаштовий простір, в якому і розмістився автомат заряджання та частина боєукладки.

Т-84-120 Ятаган

Тобто для цього необхідно переробити корму машини, щоб повітря забиралось не з гори, а з боків. І ця задача має бути вирішена навіть при заміні штатного двигуна 5ТДФ на 6ТД, що здійснюється за обома проектами модернізації машини на ХБТЗ та ХКБМ.

Також слід зважити на те, що нова катано-зварна башта з розширеною кормою, з новою гарматою та автоматом заряджання, збільшить навантаження на ходову частину Т-64. І перероблення торкнуться і цієї сфери.

Тому, все ж таки, встановлення 120-мм гармати на Т-64 – реально, але потребує більш ніж значного перепрацювання машини. І може бути доцільним, якщо нова башта буде уніфікованою для всіх танків, що стоять на озброєнні ЗСУ: Т-64, Т-72, Т-80 та Т-84, разом із рішеннями щодо ходової частини та охолодження моторно-трансмісійного відділення.