Винищувач Су-75 Росія створила завдяки промисловому шпигунству, – Олександр Лось

Су-75

Створенню російського перспективного однодвигунного винищувача Checkmate сприяла програма масштабного промислового шпигунства, реалізована КБ «Сухой».

Про це розповів ексглава ДП «Антонов» Олександр Лось в інтерв'ю Defense Express.

Росія займалася промисловим шпигунством під прикриттям проєкту створення близькомагістрального пасажирського літака Sukhoi SuperJet 100. Саме цей проєкт, на думку Лося, дозволив росіянам тісно співпрацювати з європейськими авіабудівниками, отримати інформацію про проєктування і складання літаків.

Олександр Лось визнав, що Су-75 дуже небезпечний проєкт для сусідів і для світового ринку озброєння. З іншого боку він базується на американській концепції ще приблизно початку 1990-з років. Це проєкт Northrop MRF-54E, який був предтечею VF-23.

«Новий російський Су-75 являє собою МіГ-21 з елементами малопомітності, електронікою та високоточною зброєю. Однак у Росії величезні прогалини з електронікою, яку доводиться закуповувати в Китаї», – повідомив Олександр Лось.

Водночас він вважає грамотним концептуальним рішенням створення уніфікованої лінійки бойових літаків. Адже Checkmate по суті є зменшеною версією С-57.