Міноборони повернуло броньований кабріолет виробнику

Міноборони повернуло бронекабріолет виробнику

Міністерство оборони відмовилось від планів закупівлі броньованих кабріолетів Козак-6 та заявило, що взагалі ідея їх купівлі належала вже звільненому Руслану Хомчаку.

«Ідея створити такий спеціалізований транспортний засіб належала ексголовнокомандувачу ЗСУ. Цю закупівлю не було погоджено профільним комітетом парламенту», – написала у Facebook заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Повідомляється, що ПрАТ «НВО «Практика» розробило і виготовило зразок спеціалізованого автомобіля з власної ініціативи. Зауважимо, що спецавтомобіль, названий компанією Козак-6, являє собою стандартний бронеавтомобіль Козак-5 (на шасі Ford F550) зі зрізаним дахом.

Також Маляр зазначила, що спецтранспорт для участі керівництва ЗС України та держави в параді не закуповувався, договір не укладався, процедура не проводилась. Броньований кабріолет, який був на репетиціях надавало НВО «Практика» у тимчасове користування.

Нагадаємо, що на початку червня стало відомо про плани Міноборони придбати для військового параду три елітні автівки за 73 млн грн. После медійного скандалу та не погодження плану закупівлі комітетом Верховної Ради У Міністерстві заявили, що куплять дешевші автівки. Вже згодом з'ясувалося, що планується придбати три броньовані кабріолети по 6 мільйонів гривень за машину, один з яких засвітився на репетиції параду.

Нове рішення здивувало не менше першого, адже спеціальні автомобілі мали стандартне бронювання і їх використання для інших цілей окрім параду не можливе.

Після появи фото броньовика без даху в ЗМІ, міністр оборони Андрій Таран повідомив про відхід від «радянської» (з його слів) системи організації парадів, зокрема об'їзду військ. Броньований кабріолет наданий НВО «Практика» було повернуто підприємству.

Зауважимо, що відмова від об'їзду військ особою, яка приймає парад та командувачем параду є порушенням чинного Стройового статуту ЗСУ (ст. 233-235), затвердженого законом України.

Нагадаємо, що раніше для об'їзду військ на параді використовувались звичайні HMMWV.

парад