Литва отримала першу партію позашляховиків JLTV

Литва отримала першу партію позашляховиків JLTV

Збройні сили Литовської Республіки отримали перші п'ятдесят із 200 замовлених легких тактичних транспортних засобів Oshkosh L-ATV 4x4 (JLTV).

«Броньовані позашляховики JLTV – це дуже значне посилення мобільності та захисту Збройних сил Литви та хороший крок до їх подальшої модернізації. Взаємодія з американцями при набутті цих можливостей відображає рівень нашої співпраці зі Сполученими Штатами», – наводить литовське Міноборони слова міністра національної оборони Арвідас Анушаускас.

Повідомляється, що перша партія JLTV нараховує 50 одиниць. Їх перевезли із США до Німеччини, а звідти вони потрапили до Литви тралами. Перші бронеавтомобілі передані навчальним підрозділам в Руклі та Казло Руді, де розпочато навчання литовських солдатів. На цей час вже пройшли навчання кілька десятків водіїв та 15 механіків.

Сьогодні, 17 серпня, має відбутися презентація JLTV у бригади «Залізний вовк».

Нагадаємо, що 21 листопада 2020 року, міноборони Литви та США підписали контракт на постачання литовській армії 200 легких броньованих позашляховиків JLTV за 145 млн євро. Угода включає озброєння, навчання персоналу, запчастини та обслуговування до 2024 року.

Бронемашини JLTV, що будуть оснащені турелями та 12,7-мм кулеметами M2 QCB, надійдуть на озброєння батальйонів механізованої піхотної бригади Geležinis Vilkas («Залізний вовк») та моторизованої піхотної бригади Žemaitija («Жемайтія»), яка була створена у 2016 році.

JLTV є важливою частиною програми модернізації Збройних сил Литовської Республіки, яка також охоплює закупівлю бойових машин піхоти Vilkas/Boxer та самохідних артилерійських систем Pzh 2000. Литовська армія виявила брак бронетехніки для виконання оборонних завдань з урахуванням потенційних загроз, а також для участі у багатонаціональних операціях.

Нагадаємо, що першим оператором JLTV в Європі стала Чорногорія, яка в жовтні 2020 році отримала перші п'ять машин Oshkosh L-ATV 4x4 (JLTV).