«Українська бронетехніка» пропонує Toyota Hilux на заміну УАЗів в українській армії

Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux

«Українська бронетехніка» першою представила свій прототип для армійського конкурсу щодо заміни у ЗСУ автомобілів УАЗ-469 та УАЗ-3151 (ДКР «Сайгак»). Це автомобіль на базі серійного шасі Toyota Hilux, доопрацьований під вимоги Міноборони.

Про це повідомляє Оборонно-промисловий кур'єр.

Як повідомив гендиректор компанії Владислав Бельбас, ця розробка повністю відповідає технічному завданню Міноборони, ключовим параметром якого є максимальна всюдихідність за рахунок збільшення кліренсу: «Свою версію «Сайгаку» ми розробили в партнерстві з чеською компанією Glomex, яка вже постачає аналогічні машини Збройним силам Польщі, Збройним силам і поліції Чехії. Крім того, нещодавно наші партнери додали до свого активу перемоги в тендерах на постачання автомобілів для Словакії та місії ООН в Македонії. Словом, ми проаналізували досвід та обрали рішення, яке вже реалізоване в регіоні Східної Європи. Єдина відмінність в тому, що в країнах НАТО, зокрема Польщі, Чехії, Словаччині, до командно-штабної машини висувають тещо нижчі вимоги. І це, зрозуміло, впливає на вартість авто».

Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux

Зазначається, що «Українська бронетехніка» вже має успішний досвід адаптації шасі іноземного виробництва. Зокрема, підприємство постачає українській армії ББКМ «Новатор» на базі Ford F-550. Компанія повідомляє, що близько 100 таких бронеавтомобілів вже передано замовникам – Збройним Силам та Національній гвардії.

Відповідаючи на питання щодо вартості запропонованого автомобілю, пан Бельбас зазначив: «Презентована машина є дослідним зразком, розробленим під технічні вимоги замовника. Наразі, вартість серійного зразка визначити неможливо, оскільки ми ще не пройшли випробування. За умовами конкурсу, до 1 вересня ми маємо надати Міністерству оборони України дослідний зразок і провести заводські випробування. Проблема в тому, що методик та програм для проведення заводських випробувань в нас немає – Міноборони їх досі не надали. Проте ми готові виходити на державні випробування. Від того, як наша машина їх пройде, які з характеристик будуть потрібні, скільки одиниць закупить армія, і залежитиме вартість. Взагалі на проєкт «Сайгак» – сам зразок, доопрацювання, роботу конструкторів тощо – ми вже витратили близько 100 тис. доларів США власних оборотних коштів».



Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux

«Родзинка нашої розробки полягає в тому, що пікапи Toyota – серед найбільш надійних і найбільш доступних позашляховиків. Вимогам, які виставило Міноборони стосовно дорожнього кліренсу, відповідають дорогі позашляховики – Land Rover, Ford F-150 і т.п. Але ми знайшли рішення – взяли більш доступну базу та доопрацювали її. Збільшили кліренс, підсилили мости та підвіску, поставили альтернативні колеса. В результаті отримали продукт, який відповідає вимогам силового відомства та стандартам НАТО і водночас є значно дешевшим за аналоги, – прокоментував переваги свого «Сайгаку» очільник «Української бронетехніки».

Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux

Нагадаємо, що на конкурс щодо розроблення нового багатоцільового автомобіля, оголошений Міноборони 1 березня, заявились п'ять приватних компаній і одна громадська організація:

  • ТОВ «Протект Інжиніринг» (фактично «Богдан Моторс» після ребрендингу);
  • ТОВ «Віді Юнікомерс»;
  • ТОВ «Українська бронетехніка»;
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Укравтобуспром»;
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».


21 травня учасники конкурсу отримали тактико-технічні завдання, які були розроблені Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки Збройних Сил України (ЦНДІ ОВТ ЗСУ) у рамках дослідно-конструкторської роботи (ДКР) «Сайгак».

Упродовж п'яти діб підприємства мали оцінити власні спроможності на здатність втілити в металі технічні вимоги замовника в термін до 1 вересня 2021 року та поінформувати оборонне відомство про готовність виконати цю роботу.

П'ять підприємств підтвердили свою участь, натоміть Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП», об'єктивно оцінивши свої можливості, відмовився від подальшої участі у проєкті.

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ має стати використання дизельного двигуна, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання.

Основні тактико-технічні характеристики (ТТХ)


Сайгак (за ТТЗ)

УАЗ-3151

Вантажопідйомність, кг

не менше 1000

750

Повна маса причепа, що буксирується, кг

не менше 1500

1500

Максимальна швидкість, км/год

не менше 130

130

Мінімальний радіус повороту, м

не більше 6,5

6,5

Підйом крутістю, град

не менше 31

31

Дорожній просвіт, мм

не менше 300

210

Можливість руху при відсутності тиску повітря в шинах

на відстань не менше як 100 км

не передбачена

Запас ходу по шосе, км

не менше 1000

650

Глибина броду без попередньої підготовки, м

не менше 0,7

0,5




Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію