Міноборони визначило вимоги до автівки, що замінить УАЗ

новатор

Позашляховик, що розробляється за відкритим конкурсом у рамках дослідно-конструкторської роботи «Сайгак», має замінити технічно і морально застарілі УАЗ-469, УАЗ-3151.

Тактико-технічне завдання на «Сайгак» ще очікує на затвердження, проте, як стало відомо Defense Express відомо, новий легковий автомобіль підвищеної прохідності має бути придатний для забезпечення службової діяльності осіб командного складу; перевезення особового складу та вантажів; буксирування причепів; створення спеціалізованих та спеціальних машин; виконувати функції за призначенням у зонах помірного клімату у будь-яку пору року при експлуатації у гірській, лісовий та степовій місцевостях, по всіх видах доріг і бездоріжжю.

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ має стати використання сучасної дизельної силової установки, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання.

Що ж до інших потрібних характеристик для «Сайгака», то вони представлені у таблиці.


Основні тактико-технічні характеристики (ТТХ)


Сайгак (за ТТЗ)

УАЗ-3151

Вантажопідйомність, кг

не менше 1000

750

Повна маса причепа, що буксирується, кг

не менше 1500

1500

Максимальна швидкість, км/год

не менше 130

130

Мінімальний радіус повороту, м

не більше 6,5

6,5

Підйом крутістю, град

не менше 31

31

Дорожній просвіт, мм

не менше 300

210

Можливість руху при відсутності тиску повітря в шинах

на відстань не менше як 100 км

не передбачена

Запас ходу по шосе, км

не менше 1000

650

Глибина броду без попередньої підготовки, м

не менше 0,7

0,5

Нагадаємо, що на конкурс щодо розроблення нового багатоцільового автомобіля, оголошений Міноборони 1 березня, заявились п'ять приватних компаній і одна громадська організація. Зокрема за контракт змагатимуться виробники «Новаторів» і «Богданів».