«Богдани» беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів

Автор: Олексій Махно
Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів

На перший погляд компанія «Протект Інжиніринг» не дуже відома в галузі автомобілебудування України, проте насправді це не так.

Як вже повідомлялось Ukrainian Military Pages, Міністерство оборони України оголосило конкурс на заміну радянських «уазіків». Заявки подали шість компаній: ТОВ «Протект Інжиніринг», ТОВ «Віді Юнікомерс», ТОВ «Українська бронетехніка», ТОВ «КВП«Синергія», ВАТ «Укравтобуспром» і ГО «Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».

Що це за компанії ми вже розбирали у публікації «Шість компаній у конкурсі на заміну УАЗ – що про них відомо?».

Тоді щодо ТОВ «Протект Інжиніринг» була інформація лише про те, що вона зареєстрована у 2014 році зі статутним капіталом в 2000 грн. А її основна діяльність це: надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, оптова торгівля, прибирання будинків, надання інформаційних послуг та виробництво автотранспортних засобів.

Проте виявилось, що компанія має Facebook-сторінку, яка називається «Protect Engineering».

Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів

Окрім публікації про те, що підприємство долучилось до розроблення нового легкового автомобіля підвищеної прохідності для потреб Збройних Сил України ця сторінка містить також інформацію про продукцію, що пропонується.

Серед продукції компанії демонструються автомобілі раніше відомі як Богдан-2251, Богдан-2351, Богдан-КМ-450, Богдан-3351 та Богдан-3355.

Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів Богдани беруть участь у конкурсі на заміну УАЗів

Нагадаємо, що за даними фінансової звітності, прибутки ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» у 2019 році зросли на 2258% – з 25 млн грн у 2018-му до 609 млн.

Компанія була одним з основних постачальників вантажних автомобілів ЗС України (локалізовані МАЗ-6317, МАЗ-5316). Також до ЗСУ, Національної гвардії та Державної прикордонної служби також постачались автомобілі Богдан-3373 (на базі агрегатів Hyundai HD72), позашляховики Богдан-2351, Богдан-3351 та санітарні машини Богдан-2251 на базі китайського пікапа Great Wall Wingle 5 та Богдан-КМ-450 (локалізовані KIA KM-450).

Щодо результатів наступного, 2020 року, то справи у компанії пішли набагато гірше. Зокрема АК «Богдан Моторс» фактично закрила завод у Черкасах, який виготовляв автомобільну техніку для Міністерства оборони, а один з кредиторів «Богдан Моторс» подав заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство компанії.

Щодо конкурсу на заміну «УАЗів» то 18 березня відбулась установча нарада. Очікується, що до 1 липня учасники виконають наданий їм перелік умов та повідомлять про це Департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони.