ДІЯ: тепер для призовників та резервістів

ДІЯ: тепер для призовників та резервістів

Відтепер військовозобов’язані, резервісти та призовники можуть змінити реєстрацію місця проживання за допомогою онлайн-сервісу «ДІЯ», але ця послуга доступна не в усіх містах.

Електронна послуга «Є-реєстрація» поки що працює у тестовому режимі в кількох територіальних громадах України: Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Маріуполь, Кривий Ріг, а також у Києві, повідомляє відомча інформагенція Міноборони «АрміяInform».

Є ще дві умови – людина повинна мати оформлені військові документи (військовий квиток, тимчасове або приписне посвідчення), а відомості про неї мають бути занесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (про що свідчить вклеєний у військовий квиток спеціальний код). Крім того, ця система доступна лише для власників ID-карток.

— Це нововведення насамперед стосується тих людей, які внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів і в кого є наявні та правильно оформлені всі необхідні документи. Наразі ця система доступна лише для власників ID-карток. Раніше процедура зміни місця реєстрації займала від трьох днів, часто процес розтягувався на два тижні. Людям треба було відвідувати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, щоб знятися з військового обліку в одному місті та стати в іншому, – розповіли у Директораті політики цифрової трансформації й інформаційної безпеки у сфері оборони Міноборони, який здійснює впровадження цієї системи.

Як це працює? Військовозобов’язаний чи призовник заходить на портал «Дія» та заповнює електронну заяву: вносить свої особисті дані, обирає, хто вона – призовник, резервіст чи військовозобов’язаний, вносить особистий номер реєстрації. «Дія» робить запит реєстру військовозобов’язаних. Після перевірки інформації дані про нове місце реєстрації автоматично передаються до територіальних центрів надання адміністративних послуг. Вся процедура займає мінімум часу, без черг та особистого відвідування.

— Звісно, наразі паралельно функціонує теперішній – паперовий варіант зміни реєстрації місця проживання. Але наше завдання – у майбутньому максимально адаптувати новий сервіс у технічному плані під реалії сьогодення та взагалі відійти від печаток у документах, – пояснили у Директораті політики цифрової трансформації.

Нагадаємо, що за чинним законом «Про військовий обов'язок і військову службу», призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку (п.3 статті 37).

Призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи (п. 11 статті 38).

За порушення правил військового обліку наразі встановлено штраф від 850 до 1700 грн.