Міноборони на 22 мільйони придбало нові спрощені сухпаї

Міноборони на 22 мільйони придбало нові спрощені сухпаї

Міністерство оборони України, за результатами електронних торгів, за 22,09 млн грн замовило ТОВ «Пирятинський делікатес» 252 тисячі раціонів за «скандальною» нормою №10.

252 000 разових раціонів по 88 грн, переможець тендеру має поставити до жовтня 2021 року.

Це перша закупівля за новою технічною специфікацію пайків норми №10, затвердженою в жовтні 2020 року. Нові «разові» раціони мають 24 різновиди меню, водночас відсутній розподіл на сніданок, обід та вечерю – добовий пайок військового включає три стандартних раціони.

У кожен раціон входять 100 г м’ясної консерви (свинина, яловичина, курятина або індичатина), 280 г консервованої другої страви (овочі або каша з м’ясом), 60 г консервованого печінкового паштету від «Пирятинського делікатесу», 13,3 г меду від ТОВ «ВНП Українське дитяче харчування», 100 г галетного печива від ЗАТ «Житомирські ласощі», 30 г цукру та розчинна кава від ТОВ «Мультипак» або чорний чай від ТОВ «Факторус-Юг», суха паперова серветка від ТОВ «Торговий дім «УАТ» та волога серветка від ТОВ «Фаргомед».

Термін харчування за цією нормою не повинен перевищувати трьох діб.

На даний момент у ЗСУ два види сухих пайків – це 15-та норма, введена у 2016-му році (три повноцінні прийоми їжі, готові до вживання перші та другі страви), і значно дешевша 10-та норма (лише консерви), яку оновили у 2020 році після скандалу із закупівлею «сухпайків старого зразку з консервами» (на фото). Зокрема консервні банки замінили на реторт-пакети.

старі сухпаї

Також планувалось, що після внесення змін до постанови КМУ від 29.03.2002 №426 сухпайки норми №10 стануть не добовими, а разовими, що дозволить видавати їх по одному раціону (на один прийом їжі). Проте наразі ці зміни не внесені.



Використані джерела:
Наші гроші