Верховна Рада проголосувала за індексацію військових пенсій

При розрахунку пенсії військовослужбовцям мають враховувати індексацію грошового забезпечення

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 4668, який дозволить здійснювати щорічну індексацію пенсій колишніх військовослужбовців і правоохоронців.

9 вересня законопроєкт у першому читанні підтримали 317 депутатів, також вони прийняли рішення про скорочення (до двох тижнів) терміну підготовки проєкту до другого читання.

Нагадаємо, що у 2017 році з об’єктів індексації грошових доходів були вилучені пенсії, призначені за «спеціальними» пенсійними законами. Зокрема не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям та науковцям. Військовим останній перерахунок пенсій провели у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися з 2008 року.

За словами міністерки соціальної політики України Марини Лазебної законопроєкт № 4668 має виправити помилку пенсійної реформи 2017 року.

Після реформи пенсії більшості пенсіонерів індексуються в обов’язковому порядку щороку після 1 березня на коефіцієнт, що визначає уряд. Проте пенсій, призначені за окремими «спеціальними» законами (зокрема військовим) автоматичній індексації не підлягають. Коли і на скільки підвищувати пенсії цим пенсіонерам, вирішує Кабмін власними постановами.

Такий порядок є джерелом соціального напруження серед цих категорій пенсіонерів, які вважають, що держава проводить щодо них несправедливу політику.

Зокрема влітку в Києві та інших містах багатолюдні акції проводили військові та прирівняні до них пенсіонери (колишні працівники МВС, СБУ, н). Особливість пенсій цих громадян полягає в тому, що їх розмір прив’язаний до розміру грошового забезпечення діючих військових і силовиків, і має індексуватися щоразу, коли уряд підвищує зарплату військовим. Правда, після початку війни з Росією, коли виплати військовим різко зросли, цей принцип не виконувався. Натомість військовим пенсіонерам виплачувалися тимчасові надбавки.

Повноцінна індексація мала відбутися з 1 липня нинішнього року. Проте уряд відмовився це робити, знову призначивши військовим пенсіонерам надбавку у розмірі 2 тисяч гривень.

Основна мета нового закону – долучення всіх пенсіонерів до щорічної індексації, яка проводиться відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Нагадаємо, що процент підвищення пенсій розраховується як середня величина між процентом інфляції та процентом зростання середньої зарплати за попередній рік. Наприклад, за даними уряду, зарплата українців у 2020 році виросла на 17%, а інфляція склала 5%. Відтак пенсії українським пенсіонерам індексувалися на середнє арифметичне цих чисел - 11%.

Якщо законопроєкт буде прийнято, то вже наступного року «чорнобильці», колишні прокурори, військовослужбовці та ветерани інших силових структур отримають індексацію пенсій після 1 березня за порядком, який передбачений для решти пенсіонерів.

Правда, для військових все ж таки передбачені певні особливості. Індексація на загальних підставах для них буде проводитися лише в тому разі якщо за попередній рік їм не підвищували пенсії відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Втім за каденцію президента Володимира Зеленського військовослужбовцям ще жодного разу не підвищували грошове забезпечення і нічого не віщує того, що це може відбутися в нинішньому році. Так що, скоріше за все, військовим пенсіонерам з 1 березня наступного року буде проіндексовано пенсії на загальних підставах.

А ось вже з 2022 року військовим все ж обіцяють підвищити грошове забезпечення, у зв'язку з планованим збільшенням фінансування оборонного сектора.


Використані джерела: Апостроф