Порошенко закликав спрямувати гроші подаровані МВФ на виплати військовим і пенсіонерам

Порошенко закликав спрямувати гроші подаровані МВФ на виплати військовим і пенсіонерам

Гроші, отримані від Міжнародного валютного фонду (МВФ) як допомога під час пандемії повинні бути спрямовані на соціальний захист громадян – насамперед, військових і пенсіонерів, заявив п'ятий Президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко.

«Кошти, які ми отримали зараз 2,7 мільярда доларів від МВФ – це не підтримка України у зв’язку з виконанням якихось програм, це подарунок. Подарунок всьому світу у вигляді 600 мільярдів для того, щоб полегшити вихід з кризи. Куди спрямувати ці гроші? Ми вивчили досвід декількох країн Європи, в тому числі Польщі. Ми в понеділок виходимо з ініціативою, яка називається «Тринадцята пенсія», – наводить Інтерфакс слова Порошенка під час виступу на форумі «Від фундаменту державності до України майбутнього» в Харкові.

Порошенко зазначив, що «тринадцята пенсія тим пенсіонерам України, яким всупереч закону не індексувалися пенсії у зв’язку зі зростанням цін».

«Пенсіонерів зробили біднішими. Тому всі, у кого пенсія нижче середньої, мають в листопаді отримати тринадцяту пенсію», – пояснив він.

Другим напрямом Петро Порошенко назвав армію.

«У 2018-му році, коли ми завершували програму підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, середня зарплатня військовослужбовців у зоні операції Об’єднаних Сил на 60% була більша середньої заробітної плати в країні. Зараз – на 27% менше», – сказав він.

Зазначимо, що насправді наразі солдат на передовій отримує 32 000 грн, що на 124% більше за середню зарплату по Україні (14 300 грн), а ось поза районом ООС солдат дійсно отримує на 27% менше середньої зарплати по Україні (10 500 грн).

Також, Порошенко закликав негайно «за рахунок цих коштів підвищити рівень грошового забезпечення українських військовослужбовців». Він також зазначив, що в ЗСУ є значні затримки з виплатою грошового забезпечення. Лідер «Європейської солідарності» звернувся до влади з вимогою негайно погасити ці борги перед захисниками України.