Хотів перепрописатися та проігнорувати військкомат, – засудили до двох років позбавлення волі

призов

27-річний громадянин засуджений Переяслав-Хмельницьким міськрайонним судом Київської області за статтею 335 КК України за неприбуття на збірний пункт обласного військового комісаріату для відправлення до військової частини для проходження військової служби.

Відповідне рішення суд ухвалив 26 березня 2021 року.

Судом було встановлено, що парубок не з'являвся до ОМВК з 2013 по 2019 роки та відповідно перебував в картотеці розшуку. Водночас, за законом, призовники мають прибувати до призовних дільниць самостійно, незалежно від того отримав він повістку чи ні.

Восени 2019 року, ця особа з'явилася до військкомату для погодження питання зміни адресу реєстрації. Причин неявки до військкомату на протязі шести років не повідомив.

На цей час він досяг 25-річного віку та не мав права на звільнення або відстрочку від призову. Медична комісія визнала призовника придатним для проходження строкової військової служби. Відповідно 3 грудня 2019 року він отримав повістку на призов до армії.

Проте у зазначений на відправку не прибув. Внаслідок чого була порушена кримінальна справа.

В суді своєї провини у вчиненні кримінального правопорушення громадянин не визнав та пояснив, що прийшов до військкомату для отримання реєстраційної довідки, та отримав направлення на проходження медичного огляду. Пройшовши огляд, він отримав повістку.

Десятого грудна 2019 року він мав прибути до Переяслав-Хмельницького ОМВК для направлення на збірний пункт обласного військового комісаріату та подальшого відправлення до військової частини.

При цьому, в суді вказав, що повідомляв військового комісара про неможливість прибуття 10 грудня через особливості своєї роботи верхолазом та повідомив, що він відбуває у відрядження, однак ніяких підтверджуючих цю обставину документів, не надав.

Водночас наявність роботи, не є підставою для надання відстрочки чи звільнення від призову. Натомість роботодавці, відповідно до Постанови КМУ №921-2016 р. зобов'язані повідомляти військкомати про наявність на підприємстві працівників призовного віку, оповіщати їх на вимогу військових комісаріатів та забезпечувати їх своєчасного прибуття.

Суд також звернув увагу, що громадянин повернувся з відрядження 14 грудня та мав можливість із запізненням, але прибути до Переяслав-Хмельницькьго ОМВК, однак не зробив цього. Тобто, підсудний знав про призов, але не бажав виконувати свій обов`язок.

Відповідно суд відхилив доводи підсудного та захисника про поважність причин неявки до військкомату з посиланням на обставини, як-то виключна зайнятість по роботі. Крім того, зазначив, що це жодним чином не пояснює причин, з яких він взагалі не прибував до військкомату з 2013 по 2019 роки.

Суд ухвалив визнати громадянина винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст. 335 КК України (ухилення від призову на строкову військову службу) та призначити йому покарання у виді обмеження волі на строк два роки.

Разом з тим, враховуючи вік обвинуваченого, те, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, має «низький» рівень ризику небезпеки для суспільства, суд звільнив його від відбування покарання, з встановленням річного іспитового строку, та покладенням на нього обов'язків періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.